Odana počast žrtvama s Dakse, obilježena 73. obljetnica stradanja

Za zločin još nitko nije odgovarao. Posmrtni ostaci su ekshumirani 2009. godine i pronađeni su kosturi 53 osobe što je bilo daleko više od očekivanih 35 osoba s poznatog popisa ''U ime naroda.''
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/D.T. srijeda, 25. listopada 2017. u 15:52
Dostojno je na otočiću Daksi kao i godinama do sada u srijedu, 25. listopada obilježen dan sjećanja na 53 žrtve koje su pogubljene od strane komunističkog režima. Brojni sugrađani, predstavnici lokalnih vlasti, Udruge Daksa 1944./1945., ostalih udruga te prijatelji i članovi obitelji stradalih okupili su se kako bi iskazali počast položivši svijeće i vijence kod spomen obilježja. Molitvu je predvodio p. Roko Prkačin, isusovac i autor knjige o p. Petru Perici koji je također stradao na ovom mjestu.
 
U nagovoru je predvoditelj molitve Prkačin kazao kako je Sveto pismo za kršćane pravilo života i smrti, te da nas zato Isus upozorava da se borimo živjeti bez teškog grijeha kako bismo mogli iz vremenita života prijeći u prijateljstvo s Bogom. Kazao je kako su stradali zasigurno bili budni u vjeri a što je potvrdio pročitavši par ulomaka iz pisama žrtava koja su ostala sačuvana. Dodao je i kako su svećenici, koji su također ovdje bili pogubljeni, ustrajali u vjeri ispovjedavši se međusobno ali i ispovjedajući druge stradalnike. Poručio je i kako Sveto pismo nosi još jednu poruku a to je da će svatko dati račun za svoj život, te da to treba biti utješna istina za svakog čovjeka i za svaku žrtvu koja će doći pred Svevišnjega. Na kraju je okupljenima ponovio riječi p. Perice koje je rekao svojoj subraći kada su ga vojnici odvodili: ''Ne zaboravite me'', i napomenuo kako te riječi vrijede i za sve osobe koje su stradale nevine.
 
Prigodnu molitvu za sve stradale izmolio je i paroh Pravoslavne crkve u Dubrovniku o. Stevan Kovačević.
 
Podsjetimo kako su 25. listopada 1944. godine na otočiću Daksi pogubljene 53 osobe nakon što je u listopadu 1944. godine po ulasku partizanskih jedinica u grad uhićeno više od 300 građana Dubrovnika. Nakon demokratskih promjena organizirana je 1990. godine prva komemoracija na Daksi. Godine 2006. osnovana je Udruga Daksa 1944./45. koja je 2007. godine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za ratni zločin i sa zahtjevom za ekshumacijom.
 
Za zločin još nitko nije odgovarao. Posmrtni ostaci su ekshumirani 2009. godine i pronađeni su kosturi 53 osobe što je bilo daleko više od očekivanih 35 osoba s poznatog popisa ''U ime naroda.'' DNA analizom utvrđen je identitet 18 osoba, a za 26 osoba, na temelju podataka i dokumenata sa sigurnošću se može reći da su ubijeni na Daksi.
 
Posmrtni ostaci većine stradalnika dostojanstveno su pokopani na Daksi 2010. godine u zajedničku grobnicu podno spomen-obilježja.
 
Među brojnim stradalnicima na Daksi bilo je i sedam svećenika. Četiri svećenika Dubrovačke biskupije: don Mato Dobud, don Josip Schmidt, don Mato Kalafatović-Milić i don Đuro Krečak. Dva franjevca iz Reda Male braće fra Marijan Blažić i fra Toma Tomašić, te jedan član Družbe Isusove o. Petar Perica čije su se dvije pjesme pjevale na obilježavanju obljetnice, ''Do nebesa nek se ori'' i ''Zdravo Djevo''.

 
Da biste komentirali, prijavite se.