Održana javna tribina povodom obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti

Ovom prilikom najavljena je edukacija integrativne validacije koju će voditi Tatijana Haračić, medicinska sestra specijalizirana za rad s osobama s demencijom.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/J.B. Photo: dubrovacka-biskupija.hr utorak, 26. rujna 2017. u 18:42

U dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku je na Svjetski dan Alzheimerove bolesti održana javna tribina u organizaciji Dubrovačke udruge skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija (DUSAB) i Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije. Na tribini su govorili voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije mr.sc. Kristina Rožić, predsjednik Udruge DUSAB Pero Kalinić, neurolog doc. dr. sc. Denis Čerimagić, viša stručna savjetnica u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Dubrovačko-neretvanske županije Vesna Barbarović, predsjednik savjetodavnog odbora Udruge DUSAB don Jerko Ban, skrbnik i član Udruge Miroslav Kasač te dopredsjednica Udruge i voditeljica DUSAB Kluba Beba Pažin. Osim o samoj bolesti i Udruzi na tribini je stavljen naglasak i na situacije u kojima se nalaze skrbnici osoba koje pate od demencije te na potrebu otvaranja dnevnog boravka za osobe s demencijom Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Rečeno je kako bi otvaranje navedenog dnevnog boravka omogućilo kvalitetniju skrb za osobe koje pate od demencije, osobito za one koji se nalaze u prvom stadiju bolesti, ali i omogućilo obavljanje svakodnevnih obveza njihovih skrbnika koji su zapravo cijelo vrijeme angažirani oko oboljelih. Također spomenuta je i suradnja sa župom sv. Mihajla čijom bi se realizacijom omogućio poludnevni boravak za oboljele.
 
Voditeljica Obiteljskog savjetovališta Rožić istaknula je suradnju Savjetovališta i Udruge te kazala kako se trude pomoći pomagačima, odnosno obiteljima koje prolaze kroz teška razdoblja sa svojim voljenima. Neurolog Čerimagić rekao je više o samoj bolesti te upozorio kako se prvi znakovi demencije mogu prepoznati tek nakon tri godine, a mogu biti: smetnje u pamćenju, nesnalaženje u svakodnevnim životnim situacijama.
 
Osobno iskustvo brige za osobu oboljelu od Alzheimerove bolesti podijelio je s okupljenima član Udruge Kasač, koji je približio sve poteškoće i probleme skrbi za osobe s demencijom.
 
Na tribini je prikazan i isječak iz dokumentarnog filma koji je još u izradi 'Jedan dan u životu s Alzheimerom' autora don Jerka Bana, a koji zorno prikazuje sve što prolaze oni koji se susreću s Alzheimerom, kako obitelj tako i oboljeli.
 
Na kraju je dopredsjednica Udruge Pažin zahvalila svima koji su došli na tribinu, osobito učenicima 5. razreda Srednje medicinske škole u Dubrovniku koji su sami pokazali interes za edukacijom o skrbi za osobe koje boluju od demencije.
 
Također je najavljeno kako će u prosincu biti edukacija integrativne validacije koju će voditi Tatijana Haračić, medicinska sestra koja je specijalizirana za rad s osobama s demencijom, kojim će ponuditi edukacija i obuka za osobe koje imaju dodir s osobama s Alzheimerom, uključujući i medicinsku struku.

 

Da biste komentirali, prijavite se.