Trodnevlje sv. Vlahu: Bog vidi našu nutrinu i pred njim se ništa ne može sakriti

Trodnevlje je započelo tradicionalnim dočekom dubrovačkog biskupa od strane festanjula, koji su potom zajedno ušli u vjernicima ispunjenu crkvu.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: dubrovacka-biskupija.hr petak, 31. siječnja 2020. u 17:16

U zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku jučer je započelo trodnevlje ususret zaštitniku grada sv. Vlahu. 

Trodnevlje je započelo tradicionalnim dočekom dubrovačkog biskupa od strane festanjula, koji su potom zajedno ušli u vjernicima ispunjenu crkvu, piše Biskupija.

Prema redoslijedu kako se biraju propovjednici, ove godine došao je red na oce dominikance koji su tu važnu ulogu propovjednika na trodnevlju sv. Vlaha povjerili Domagoju Augustinu Polanščaku.

On je homiliji istaknuo kako iz iskustva znamo da je svaki ljudski život satkan od dijelova prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, na sličan način i svaka religija ima i svoju prošlost, sadašnjost i nada se svojoj budućnosti.

- Ako malo zastanemo, vidit ćemo da mi vjernici, kršćani, nerijetko imamo dojam da je Božja riječ koju čitamo ili slušamo u Svetom pismu, stvar daleke prošlosti, vremena koja su iza nas, da je izrečena nekim drugim ljudima, na nekom drugom mjestu, u nekom drugom vremenu, a ne nama, ljudima današnjeg vremena. Imamo, također, ponekad dojam da je sve već davno utvrđeno, da o rečenom nemamo što previše razmišljati i postavljati pitanja, nego da sve što je propisano trebamo obdržavati, kao i svi koji su to radili do nas - kazao je Polanščak.

Tumačeći evanđelje u kojem Isus upozorava da pazimo što slušamo i mjerom kojom mjerimo i samima će nam se mjeriti, Polanščak je kazao da su pravila ona koja uvode red u naš život i čuvaju nas.

- Iz Svetog pisma saznajemo da kada su Izraelci primili Božje zakone, nisu ih shvatili kao teret, nego kao znak Božjeg obećanja i izabranja, kao znak Božje bliskosti. Božji zakon nam pomaže da budemo sretni ljudi već ovdje na zemlji, zakon je znak jasnoće,sigurnosti, radosti i slobode - istaknuo je.

Za kraj je vjernicima poručio da mole Gospodina da po zagovoru zaštitnika ovoga grada, sv. Vlaha, koji se u svoje vrijeme i na svoj način borio za ljubav, istinu i čast, ispuni srca svojim Duhom u danima koji su pred nama.

 

Da biste komentirali, prijavite se.