U Hvaru otvorena Godina sv. Prošpera

Svečano večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje, kojim je započela i proslava blagdana sv. Prošpera, predvodio je hvarski biskup Petar Palić.
Autor: ika.hkm/laudato.hr/D.R. Photo: Stipo Marčinković/ika.hkm.hr ponedjeljak, 11. svibnja 2020. u 20:24

U povodu 350. obljetnice od dolaska relikvija sv. Prošpera, suzaštitnika Hvara i Hvarske biskupije u Hvaru je jučer otvorena Godina sv. Prošpera koja će trajati do 10. svibnja 2021. godine, piše IKA.

Biskup Palić je na početku misnog slavlja sve srdačno pozdravio i istaknuo svoju uskrsnu radost zbog ovog slavlja uoči blagdana sv. Prošpera čije su moći prije 350 godina došle u Hvar i Hvarsku biskupiju.

- Od tada sv. Prosper ne samo boravi među nama nego svojim životom pokazuje primjer koji nam je slijediti, a svojim zagovorom pomaže u našim potrebama i nevoljama. Iako smo djelomično izišli, još uvijek smo u jednoj nevolji koja sve čini samo da ne budemo blizu. Ali, onaj koji je u Bogu i koji je s Bogom, taj je uvijek blizu, kolikogod i ove okolnosti i ove preporuke i ove odredbe činile da jesmo i trebamo biti udaljeni jedni od drugih - rekao je na početku biskup Palić.

Govoreći o Godini sv. Prošpera, biskup je u homiliji istaknuo kako započinju godinu u kojoj ćemo se spomenuti jednog važnog događaja iz povijesti njihove biskupije. Naime, sljedeće godine, naime, navršit će se 350 godina od dolaska relikvije sv. Prošpera u grad Hvar.

- Sveti Prošper uzor je i zagovornik danas. Živeći posljednjih mjeseci u okolnostima pandemije koronavirusa, nismo kao vjernici prestajali upućivati žarke molitve Gospodinu i svojim svetim zaštitnicima da nas oslobode ove bolesti i sačuvaju živote ljudi. Slaveći svece uvijek se pitamo imaju li što reći danas; koliko se tiču našega života, a koliko su tek daleki spomen koji ostaje prigoda da se okupimo zajedno i da obnavljamo svoje običaje; da se sjećamo prošlosti, pomalo tugujući, pomalo se tješeći, tražeći nejasnu povezanost s imenima kršćanskih muževa i žena koji su ipak predaleko, da bismo sebe vidjeli u njima. Mnogi su vjernici u prošlosti osjetili zagovor sv. Prošpera u svojim potrebama. Mnogi u njemu i njegovoj pomoći danas otkrivaju poticaj za vlastito obraćenje - pojasnio je biskup dodavši kako im je ovaj svetac uzor i nadahnuće kako bi mogli razaznati što je dobro koje nas obogaćuje i usrećuje, a što je zamamnost koja razara i odnosi ljepotu življenja.

Nakon toga je uslijedilo cjelonoćno biblijsko bdjenje, u kojemu su biskup Palić, svećenici i župljani Hvara čitali sva četiri evanđelja i Djela apostolska. Bdjenje je započelo svečanim unošenjem Sv. pisma kojega su s upaljenim svijećama pratili biskup Palić, svećenici i čitači koji su se tijekom noći izmjenjivali u čitanju u kapeli Sv. Prospera, a sve je čitavu noć prenosio mjesni radio. Bdjenje je završeno jutarnjim euharistijskim slavljem u ponedjeljak, 11. svibnja koje je predvodio generalni vikar don Stanko Jerčić.

 

Da biste komentirali, prijavite se.