Dan otvorenih vrata u Samostanu benediktinki svete Margarite

Samostan benediktinki svete Margarite u Pagu jedan je u nizu od sudionika obilježavanja Europske godine kulturne baštine.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA petak, 28. rujna 2018. u 13:45

Ministarstvo kulture RH u manifestaciji 'Dani europske baštine', koja se provodi u Republici Hrvatskoj, nastoji približiti hrvatsku baštinu široj javnosti i na taj način još više javnost  zainteresirati za kulturu i kulturna zbivanja.

U sklopu manifestacije dana 30. rujna u prostorima Benediktinskog samostana bit će organizirana promocija Paškog baškotina kao proizvoda paških koludrica čije je umijeće izrade upisano u Registar nematerijalnih dobara RH.

Redovnička zajednica u samostanu svete Margarite jedina je koja ima što ponuditi svim posjetiteljima i stanovnicima otoka i grada Paga, svih dobnih skupina, tijekom čitave godine. U samostanu svete Margarite može se pogledati cjelovit pregled pokretnog kulturnog blaga, koje je Samostan sabirao stoljećima, nematerijalnih kulturnih dobara kao što je umijeće izrade paškog baškotina, koludraške štrike, kolacica, kao i slične  proizvode tog umijeća. Zaseban je segment izrada paške čipke koja je svojom pojavom i ishodištem vezana za benediktinski Samostan svete Margarite u Pagu i koja je 2009. uvrštena u UNESCO-ovu Listu nematerijalne kulturne baštine.

13. studenog ove godine obilježit će se 700. obljetnica osnutka Benediktinskog samostana u gradu Pagu, ne samo u smislu obilježavanja obljetnice postojanja i opstanka samostanskog kompleksa već i potvrde jednog kontinuiteta u razvoju otoka Paga u sakralnom, kulturnom, ali i ekonomsko-gospodarstvenom smislu tim više što je i želja do same proslave ovog bitnog događaja dovršiti već započete projekte postava sakralne zbirke i izdavanja monografije o samostanu. Samostan će novom zbirkom postati nova znamenitost i kuriozitet stanovnicima i posjetiteljima otoka Paga te će ova obljetnica biti obljetnica života sakralnog i kulturnog otoka i grada Paga.

 

Da biste komentirali, prijavite se.