Jesenski plenarni sastanak svećenika i redovnika Krčke biskupije

Jesenski plenarni sastanak svećenika i redovnika Krčke biskupije održan je 8. studenoga u Krku.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: biskupijakrk.hr nedjelja, 12. studenog 2017. u 09:53

Sastanak je počeo pokorničkim bogoslužjem u katedrali. Košljunski gvardijan fra Diego Deklić između ostaloga je istaknuo: „Nismo pozvani na osrednjost nego na svetost, na davanje svog maksimuma Bogu i bližnjemu." Nakon klanjanja pred Presvetim i zaključne molitve, sastanak koji je moderirao generalni vikar mons. Franjo Velčić, nastavljen je u dvorani Biskupije. Uz biskupa Ivicu Petanjka, govorili su članovi Odbora za pripremu Godine duhovnih zvanja, otvorene na biskupijskom hodočašću na Trsat 8. listopada, te povjerenici koji u suradnji s Odborom osmišljavaju predstojeće inicijative i programe.

Vlč. Ranko Papić predstavio je Priručnik koji sadrži materijal „koji prati pastoralnu godinu sa svim njezinim datostima i oplemenjuje ju molitvom za duhovna zvanja i podizanjem svijesti kod vjernika o važnosti duhovnih zvanja". Istaknuo je kako je materijal prikladan za jednostavno i učestalo korištenje te pozvao svećenike da svom uobičajenom radu s djecom, obiteljima, mladima daju taj naglasak i budu dovitljivi i inovativni u oblikovanju susreta i molitvenih okupljanja. Vlč. Luka Paljević istaknuo je značaj i jačinu svjedočenja pa je tako važna suradnja i raspoloživost svećenika, bogoslova i redovnika i redovnica da se odazovu na susrete s mladima i obiteljima, posvjedoče o svom duhovnom pozivu i otvore svoja vrata onima koji bi ih htjeli posjetiti. Najavio je i letke za obitelji i bolesnike koji su u pripremi kao i brošuru o svećenicima koji su ostali u sjećanju po vjernom služenju Kristu i zauzetosti oko povjerenih im vjernika, koju priprema vlč. Anton Bozanić. Vlč. Marin Hendrih, povjerenik za mlade, najavio je duhovne obnove za mlade po otocima koje će se održavati u korizmenim subotama u ožujku (iznimno u Cresu 27. siječnja) te koje će obrađivati temu "Darivanja sebe za druge i za Boga".

Vlč. Anton Peranić, predstojnik Katehetskog ureda, izvijestio je o inicijativama vjeroučitelja koji su temu duhovnih zvanja uklopili u školske kurikulume. Najavio je tiskanje slikovnice o biskupu Mahniću koju pripremaju vjeroučitelji s osnovnoškolskom djecom te istaknuo vrijednost projektne nastave koja uključuje više aktera i poziva na suradnju… Najavio je za 3. ožujka 2018. susret s tematikom duhovnih zvanja, s humanitarnim karakterom, u Srednjoj školi u Krku. Vlč. Anton Valković, povjerenik za obitelj, predstavio je letke za bolesnike i obitelji ali i podsjetio na Godinu majčinstva koja se obilježava na nacionalnoj razini i prigodni materijal. Mirjana Žužić, voditeljica Apostolata žena za duhovno majčinstvo, predstavila je rad Apostolata koji itekako može pridonijeti promicanju i molitvi za duhovna zvanja valorizirajući molitvu i žrtvu župljanki koje žele biti duhovne majke nekome od svećenika i moliti za duhovna zvanja. Fra Diego Deklić, član Odbora, predstavio je i potaknuo na inicijativu oživljavanja društva svećenika klanjalaca koje je u svoje vrijeme okupio sl. Božji biskup Antun Mahnić.

Nakon predstavljanja programa i inicijativa Godine duhovnih zvanja, uslijedila je rasprava i prijedlozi sudionika. Istaknuta je vrijednost osobnih svjedočanstava kao i snaga molitvenih susreta. Na kraju je biskup Petanjak podsjetio svećenike na neke nadolazeće događaje kao npr. proslavu 25. obljetnice Pokreta za život 18. studenoga u Malinskoj. Osvrnuvši se na promociju duhovnih zvanja, biskup je istaknuo važnost izgrađivanja složnosti i bratske povezanosti prezbiterija, rad na osobnoj svetosti i izgradnji te pozvao svećenike da imajući Krista kao uzor i mjerilo teže maksimalno mogućem, daju sve od sebe i tako postanu stupovi na kojima će se graditi kršćanske zajednice. Biskup je sa svećenicima podijelio i dojmove s dvotjednog posjeta Zambiji gdje misionar Boris Dabo djeluje već 34 godine i gdje je, sa žarom i s puno volje i žrtve, nailazeći na mnogobrojne poteškoće i zapreke, osnovao već 5 misijskih postaja. Biskup je susret zaključio predvodeći zajedničku molitvu, objavljeno je na mrežnim stranicama Krčke biskupije.

 

Da biste komentirali, prijavite se.