Postavljanje spomen ploče sluzi Božjem biskupu Antunu Mahniću

Ove godine obilježava se 120. obljetnice od kako je sluga Božji Antun Mahnić postao krčkim biskupom i započeo svoje pastirsko djelovanje
Autor: biskupijakrk.hr/Laudato/D.T. Photo: krizari.hr utorak, 21. studenog 2017. u 08:54

Krčki biskup mons. Ivica Petanjak, za vrijeme svete Mise, u crkvi sv. Franje Ksaverskog u nedjelju 3. prosinca s početkom u 18 sati, otkrit će spomen ploču sluzi Božjem Antunu Mahniću.

Naime, ove se godine obilježava se 120. obljetnice od kako je sluga Božji Antun Mahnić postao krčkim biskupom i započeo svoje pastirsko djelovanje, ne samo na području svoje otočne biskupije, već i šire. Krčka biskupija i Postulatura sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića, postavit će spomen ploču u kapeli Bezgrešne u crkvi sv. Franje Ksaverskog na Ksaveru, gdje je nekoć počivalo tijelo sluge Božjega.

Sluga Božji preminuo je na glasu svetosti u Zagrebu, 14. prosinca 1920. godine i bio je pokopan u kanoničkoj grobnici na Mirogoju. Zbog okupacije Krka u to vrijeme i zbog tadašnjih lokalnih vlasti, biskup Mahnić nije mogao biti pokopan u katedrali u Krku.

Godine 1929. zbog osobne povezanosti sa slugom Božjim, Franjevci trećoredci u svojoj crkvi na Ksaveru grade posebnu kapelu u kojoj će biskupovo tijelo počivati sve do 2002. godine. U više navrata su krčki biskupi molili franjevce da im dozvole prenijeti zemne ostatke biskupa Mahnića u Krk, no to nije bilo realizirano sve do studenog 2002. kada je, njihovom dobrohotnošću tijelo preneseno i danas se nalazi u Krčkoj katedrali. 

 
Da biste komentirali, prijavite se.