Obljetnica rođenja biskupa Jurja Dobrile

Njegov lik neprimijetno je dio naše svakodnevice, budući da se njegova slika nalazi na novčanici od 10 kuna.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: Glas Istre četvrtak, 16. travnja 2020. u 13:03

Na današnji dan slavi se 208. obljetnica rođenja Jurja Dobrile, istaknutog hrvatskog biskupa i dobročinitelja te jedan od najvažnijih preporoditelja istarskih Hrvata.

Dobrila se rodio u selu Veli Ježenj koji danas broji svega 200-injak stanovnika. To je selo tada bio dio Ilirskih provincija koju je osnovao francuski car Napoleon, a ubrzo je prešla u sastav Habsburške monarhije.

Svojom inteligencijom i umnom sposobnošću istaknuo se još kao dječak. Završio je gimnaziju u Gorici i Karlovcu, gdje je pohađao sjemenište. Za svećenika je zaređen 1837. godine, a samo dvije godine kasnije odlazi na studij teologije u Beču. Porečko-pulskim biskupom imenovan je 1857. godine nasljedivši Antuna Peteanija, prvog biskupa novoujedinjene biskupije.

Treba istaknuti kako je bio studijski kolega s tadašnjim bosansko-srijemskim biskupom Josipom Jurjem Strossmayerom s kojim je sudjelovao na Prvom vatikanskom saboru.

Juraj Dobrila značajan je i po tome što je 1854. godine tiskao molitvenik 'Oče, budi volja tvoja' na hrvatskom jeziku nastojeći braniti Istru od talijanizacije. Uro je 13. siječnja 1882. godine.

 

Da biste komentirali, prijavite se.