Posveta oltara i polaganje relikvija bl. Miroslava Bulešića

U Motovunskim Novakima, župi Pazinskog dekanata, biskup Milovan blagoslovio je obnovljenu crkvu te posvetio novi oltar i položio u njega relikvije blženog Miroslava Bulešića.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA utorak, 16. listopada 2018. u 10:52
U Motovunskim Novakima 14. listopada umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan predslavio je Misno slavlje.

Biskup je u homiliji istaknuo važnost župne crkve kao mjesta okupljanja žive Crkve, oko stola euharistije i stola Riječi Božje. Istaknuo je značenje susretanja vjernika u crkvi te življenja zajedništva župne obitelji. Citirao je svetog papu Ivana Pavla II. podsjetivši kako je župa dom i škola zajedništva.

Govoreći o najmlađem istarskom blaženiku Miroslavu Buešiću, koji je u toj crkvi svete Marine u Novakima predslavio Misu kao mladomisnik na Bijelu nedjelju 1943. godine.  

- Mladi svećenik Miroslav Bulešić živio je kao svećenik, trudio se, žrtvovao, služio narodu, da bi na koncu bio i do kraja spreman položiti život iz vjernosti Bogu i narodu. Njegove će nas relikvije ovdje sjećati na njegovu vjernost i duhovnu veličinu, pojasnio je biskup prilikom blagoslova crkve.

Crkvu je blagoslovio i posvetio riječima: 'neka ova crkva obnovljena u prvotnoj ljepoti bude i dalje mjesto okupljanja, mjesto stvaranja zajedništva, mjesto gdje se uči živjeti dnevno ljubav i caritas u našim obiteljima i cijeloj župnoj zajednici i šire, misleći na potrebe mnogih gdje utvrđujemo trajno naše zajedništvo s Kristom, našim Učiteljem, onim koji nam je hrana duše za vječni život'

Relikvije su, nakon posvete novog kamenog oltara položene u mjesto pripravljeno s njegove stražnje strane, a prethodno je pročitano posvjedočenje Postulature o autentičnosti relikvija prve kategorije koje je potpisao vicepostulator preč. mr. Ilija Jakovljević te koji je uz ostale svećenike nazočio toj svečanosti.

Na kraju Mise župnik domaćin vlč. Rudi Koraca, koji je tijekom Mise ravnao zborom, obratio se okupljenima, izrazivši zahvalu svima koji su pridonijeli realizaciji projekta obnove crkve i nabavke novoga oltara, istaknuvši kako su mnogi, osim novčano pridonijeli i svojim radom i profesionalnim angažmanom.

Misno slavlje pjevanjem je pratio župni zbor, koji u župi od 800-tinjak stanovnika ima čak pedesetak članova. Zbor s posebnom ljubavlju vodi župnik, vlč. Koraca, on je i ovom prigodom dirigirao, a solističke dijelove otpjevala je sopranistica Karmen Kraljević.

 
Da biste komentirali, prijavite se.