Biskup Škvorčević primio voditelje braniteljskih udruga s područja Požeške biskupije

Na susretu su sudjelovali branitelji i braniteljice s područja šest županija na kojima se prostire Požeška biskupija.
Autor: pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: pozeska-biskupija.hr utorak, 03. prosinca 2019. u 10:14

U pripravi za XI. hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin, požeški biskup Antun Škvorčević primio je 2. prosinca u Biskupskom domu u Požegi Nenada Križića i Matu Bubaša, predsjednika HVIDR-e Virovitičko-podravske županije, voditelje organizacije hodočašća u Voćin s pedesetak voditelja HVIDR-e te drugih braniteljskih udruga i specijalne policije proisteklih iz domovinskog rata.

Na susretu su sudjelovali branitelji i braniteljice s područja šest županija na kojima se prostire Požeška biskupija: Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske. Program je započeo u Dvorani bl. Alojzija Stepinca prigodnom riječju Nenada Križića koji je predstavio nazočne branitelje, te ukratko prikazao tijek priprave i organizacije predstojećeg hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin idućega 13. prosinca pod vodstvom Mate Bubaša i suradnika.

Biskup Škvorčević je uputio riječi dobrodošlice braniteljima, izražavajući radost što im može opet otvoriti vrata Biskupskog doma, primiti ih, iskazati im poštovanje i zahvalnost za žrtvu koju su uložili u slobodu domovine te im posvjedočiti koje im dostojanstvo pripada u našem društvu.

Uslijedilo je pojedinačno predstavljanje i obraćanje svakog pojedinog branitelja koji su se, prisjećajući se ratnih dana, osvrnuli na sadašnje stanje te očitovali brige i nevolje koje ih prate nakon domovinskog rata. Svi nazočni su obećali sudjelovati na predstojećem jedanaestom hodočašću hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin te izrazili zahvalnost za duhovnu i drugu skrb koju Požeška biskupija na čelu s biskupom Antunom iskazuje hrvatskim braniteljima, udovicama, roditeljima i svim drugim dionicima teškog ratnog iskustva.

Potom je biskup Antun braniteljima izrazio dvostruku zahvalnost. Najprije za njihovu izvanrednu, na smrt spremnu slobodu kojom su krenuli u obranu Domovine, te im poručio da tu slobodu čuvaju kao dragocjenu baštinu, njihovu vlastitu i našu zajedničku. Ustvrdio je da se budućnost domovine i države istinski može graditi jedino slobodom od sebičnosti i uskih interesa, kazavši kako su branitelji u tom smislu svojevrsni izazov našoj Hrvatskoj, osobito onima koji možda imaju premalo osjetljivosti za te i takve vrijednosti, te je pozvao branitelje neka nikada ne budu žalosni zbog toga što ih ljudi možda ne cijene dovoljno.

- Ne vrijedite vi onoliko koliko vas drugi vide kao takve, nego onoliko koliko vi jeste takvi. Vaš ponos je ukorijenjen u onome što ste najbolje mogli i znali učiniti za svoju domovinu - poručio im je biskup.

Pored toga, zahvalio im je što su se ponovno okupili na ovom susretu u Požegi, i već stvorili određeno hodočasničko, voćinsko raspoloženje. Podsjetivši na stradanja koja je Voćin pretrpio, ne samo u nedavnom domovinskom ratu, nego i u prijašnjim stoljećima, biskup je naglasio da je Voćin uvijek pronalazio duhovnu snagu kojom se iznova podizao i pobjeđivao. Kad se, ljudski gledano, činilo da je nakon ubojstva 47-ero stanovnika i potpunog razaranja drevnog svetišta u Voćinu zavladala potpuna nemoć, hodočasnici koji su se u velikom broju počeli okupljati na materijalnim ruševinama posvjedočili su da ne pobjeđuje onaj koji ruši, i da nitko ne može uništiti čovjeka koji nije duhovno razoren u sebi samome, u svom dostojanstvu i ponosu.

- Kad hrvatski branitelji dođu u Voćin i okupe se oko lika Gospe Voćinske, spominjući se svih njegovih stradanja, oni uvijek ponavljaju veliku povijesnu istinu da pobjeđuju oni koji su veliki duhom i duhovnom slobodom - ustvrdio je biskup.

Konačno je zahvalio braniteljima što razumiju koliko je dragocjeno današnju Hrvatsku izgrađivati u dimenzijama duha, i što se žele uključiti u duhovni dinamizam koji je stoljećima prisutan u Voćinu. Podsjetivši branitelje da su «stradalnici s naših prostora uvijek u Voćinu s Bogom pronalazili bistrinu duha i hrabrost, i u toj duhovnoj jasnoći i hrabrosti znali pobjeđivati i u najtežim ratnim nevoljama, biskup im je poručio da s tom duhovnom jasnoćom i hrabrošću mogu pobjeđivati i sve svoje sadašnje nevolje, slabosti i poteškoće.

Svim braniteljima je zahvalio što se ne prepuštaju pesimizmu i negativnosti, nego se uvijek izdižu iznad toga, te postaju znak sasvim posebne nade u Hrvatskoj. Napose je zahvalio gospodinu Nenadu Križiću što neumorno, unatoč svemu, nastoji povezivati branitelje s više razina i iz više razloga, a osobito s naslova hodočašća u Voćin. Pozvao je na koncu branitelje da jedni druge poštuju i vole te da jedni za druge mole.

Susret je zaključen u starodrevnoj požeškoj crkvi sv. Lovre gdje je biskup Škvorčević predvodio molitvu za poginule i preminule hrvatske branitelje kao i za sve one koji trpe zbog posljedica Domovinskog rata, zazvao Božji blagoslov na prisutne branitelje i njihove obitelji, izrazio radost zbog skorog ponovnog susreta na hodočašću u Voćinu te svim dionicima susreta darovao krunicu s likom Gospe Voćinske kao znak međusobne molitvene povezanosti.

 

Da biste komentirali, prijavite se.