Biskup nazočio na posveti obnovljene pravoslavne crkve u Kućancima

Crkva se nalazi u mjestu rođenja patrijarha Pavla.
Autor: Požeška biskupija/Laudato/M.P. Photo: Požeška biskupija nedjelja, 17. studenog 2019. u 11:38

Na poziv pakračko-slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog prisustvovao je 16. studenog posveti obnovljene crkve svetih Apostola Petra i Pavla u Kućancima nedaleko Donjeg Miholjca, mjestu rođenja patrijarha Pavla.
 
Svetu arhijerejsku liturgiju i posvetu crkve predvodio je srpski patrijarh Irinej u zajedništvu s petnaestak episkopa nekoliko desetaka svećenika i nekoliko stotina vjernika. Uz biskupa Antuna, iz Katoličke crkve na arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić te beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar.
 
Pri svršetku svete liturgije nazočnima je uputio dobrodošlicu domaćin episkop pakračko-slavonski Jovan, posebno istaknuvši biskupe iz Katoličke crkve.
 
To je učinio i patrijarh Irinej u svojem govoru koji je nakon toga slijedio. On je podsjetio na rušenje i ponovnu izgradnju hrama sv. Petra i Pavla u Kućancima, na mržnju koja je nanijela puno zla u nedavnom ratu, te se zauzeo za poštivanje svakog čovjeka bilo koje nacije i vjere, jer je on ikona Božja, izrazivši želju da se rat i rušenja više nikada ne ponove. Naglasio je kako su Kućanci mjesto posebnog značaja, ne samo za Pakračko-slavonsku eparhiju, nego i šire jer je ondje rođen patrijarh Pavle kojeg je krasila izuzetna jednostavnost, smirenost, skromnost i dobrota, što su ljudi razumjeli i poštivali, očitujući to osobito svojim velikim brojem na sporovodu u Beogradu.
 
Nakon liturgije svi sudionici slavlja uputili su se na imanje gdje je rođen patrijarh Pavle, a potom na zajednički domjenak.

 

Da biste komentirali, prijavite se.