[FOTO] Otvorena izložba "Papa Franjo u Izraelu" u Požegi

Svečanost otvorenja izložbe održana je 14. studenog u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi.
Autor: pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: pozeska-biskupija.hr četvrtak, 14. studenog 2019. u 16:03

Prigodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael, Apostolska nuncijatura i Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj u suradnji s Požeškom biskupijom priredili su izložbu fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ koja predstavlja posjet pape Franje Svetoj Zemlji 2014. godine.

Svečanost otvorenja izložbe održana je 14. studenog u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi. Među brojnim uzvanicima bili su: msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj; gospodin Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj; msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit; msgr. Janusz Błachowiak, tajnik Apostolske nuncijature u Zagrebu; gospodin Jovan Ćulibrk, pakračko-slavonski episkop; članovi požeškoga Stolnog kaptola, arhiđakoni, dekani, predstavnici svećenika, redovnika i redovnica te vjeroučitelja Požeške biskupije.

Iz javnog društvenog života bili su među ostalima saborski zastupnik Tomislav Žagar, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, gradonačelnici Slatine, Pakraca i Lipika, te predstavnici građanskih i crkvenih ustanova i organizacija u gradu Požegi.

Program je započeo sviranjem fanfara Brass quinteta Glazbene škole u Požegi pod mentorstvom Ivana Luladžića. Profesor Katoličke gimnazije u Požegi Leonardo Đaković pročitao je tekst Izaije proroka „Ustani, zasini Jeruzaleme!“

Potom je pozdravnu riječ uputio domaćin požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, posebno se obrativši apostolskom nunciju msgr. Giorgiu Lingui te veleposlaniku Države Izrael u Republici Hrvatskoj gospodinu Ilanu Moru:

- Vaše ekscelencije! Svojim dolaskom u Požegu i sudjelovanjem na ovoj svečanosti, riječju koju ćete nam uputiti te otvorenjem izložbe fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ iskazujete nam osobitu pažnju za koju Vam od srca zahvaljujem - kazao je biskup.

Nakon što je uputio riječi pozdrava i drugim uglednim uzvanicima, biskup Škvorčević je izrazio osobitu radost što na svečanosti sudjeluju djeca i mladi Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi na čelu sa svojim ravnateljima, učiteljima i profesorima, te im poručio:

- Dragi učenici! Svojim poštivanjem drugih i drugačijih, što usvajate u našim školama, već sada ste graditelji društva pomirenja i civilizacije mira, toliko potrebne na ovim našim prostorima - poručio je biskup.

Pozdravljajući pjevače i svirače, izvođače i sudionike programa, biskup je izrazio uvjerenje da će sve ono što će «ugledni govornici, pjevači i svirači, izvođači programa i svi drugi nazočni na ovoj svečanosti jedni s drugima iz srca podijeliti pridonijeti zajedništvu utemeljenu na povjerenju, uzajamnom poštovanju i prihvaćanju u različitosti – upravo onom što je bio jedan od glavnih ciljeva uređenja diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael prije 25 godina».

Ustvrdio je da nas spomenuta izložba fotografija uključuje u posebni hodočasnički duhovni dinamizam, dodavši kako nam «ona približava Svetu Zemlju i papu Franju u iskazivanju poštovanja prema vodstvu Države Izrael i njezinim građanima, u nastojanju oko produbljivanja odnosa razumijevanja i povezanosti između katoličkih vjernika i židovskog naroda, utemeljenih na zajedničkoj baštini Abrahamovske vjere, teško iskušanih tijekom povijesti.

Zahvalio je organizatorima požeškog dijela programa spomena 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael: Msgr. Januszu Błachowiaku, tajniku Apostolske nuncijature u Zagrebu, gđi. Mirjani Šlaj-Frölich, kulturnom attachéu Veleposlanstva Države Izrael u Zagrebu te preč. Ivici Žuljeviću, moderatoru Biskupskog ordinarijata u Požegi sa suradnicima. Svim pak uzvanicima zahvalio je što su «svojim odazivom na ovu svečanost očitovali otvorenost naših slavonskih, hrvatskih prostora za vrijednosti kojima je spomenuta uspostava diplomatskih odnosa obdarila katolički svijet», te izrazio uvjerenje da će svaki od njih ponijeti s ovog susreta u svoj dom, obitelj i društvo duhovni dinamizam koji je pokrenuo papa Franjo svojim hodočašćem u Svetu Zemlju.

Zbor Katoličke osnovne škole u Požegi pod ravnanjem prof. Ljube Šolić izveo je zatim pjesmu Daniela Brockvaya, „Pjevat ću Gospodu svom“.

U prigodnoj riječi gospodin Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj ustvrdio je da temeljni sporazum, kojim su Izrael i Sveta Stolica prije 25 godina u Jeruzalemu uspostavili pune diplomatske odnose nije samo povijesni miljokaz u odnosima između Izraela i Svete stolice već i između Katoličke crkve i židovskoga naroda, a da je posjet pape Franje Izraelu 2014. godine bio naročito važan jer je to bio njegov prvi posjet izvan Italije kao pape  koji je označio važan miljokaz u produbljivanju odnosa između Katoličke crkve, Države Izrael i židovskoga naroda.

Napomenuo je da je papa Franjo tijekom spomenutog posjeta vidio suvremeni Izrael s 9 milijuna stanovnika od čega je 175.000 kršćana koji su građani jednakih prava, predstavljeni u izraelskome parlamentu i zastupljeni u svim zanimanjima. Zajamčeno im je ispovijedanje svoje vjere, istaknuvši da je Izrael jedina zemlja na Bliskom istoku u kojoj broj kršćana raste (za 2000 godišnje). Kršćanska zajednica je narasla od 24.000 1948. godine na današnjih 175.000. To je u velikoj opreci sa stanjem kršćanskih zajednica drugdje na Bliskom istoku gdje su pod stalnim napadima, progonima i u nesigurnosti.

Govoreći o odnosu kršćana i Židova, veleposlanik Mor je kazao:

- Sjetite se dugoga puta koji smo mi, kršćani i Židovi, prošli u posljednjih 2000 godina – od odbacivanja i nijekanja pred samo 100 godina, do današnjega priznanja, dijaloga i prijateljstva. Ta se promjena dogodila zbog međuigre teoloških i političkih promjena. Današnji odnosi između Države Izrael i Svete stolice su zasnovani na međusobnom poštovanju i dijalogu i, iako još ima izazova, u proteklih 25 godina smo napravili bitan napredak. Posjet pape Franje, kao i posjeti njegovih prethodnika je, siguran sam, uvelike pridonio procesu pomirenja, priznavanja i dijaloga između Katoličke Crkve i židovskoga naroda kao i odnosima između Izraela i Svete stolice. Uvjeren sam da je taj posjet naglasio vezu između židovskoga naroda i izraelske zemlje i važnosti Izraela za židovski identitet.

Komorni zbor crkve sv. Lovre pod ravnanjem Marija Večerića nastupio je potom skladom Dudu Baraka, „Shalom Jerusalem“ za koji je tekst napisao Nurit Hirsh.

Otvarajući izložbu msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj u svom govoru citirao je riječi kojima je msgr. Mauro Piacenza ustvrdio kako postoji intimna simbioza između religije, duhovnosti, kulture i umjetnosti.

- Naime, kultura i umjetnost dozivaju jedna drugu i uzajamno se otkrivaju. U povijesti kulture nema nijednog trenutka bez umjetničkog stvaralaštva, kao što nema nijednog povijesnog razdoblja čija umjetnička plodnost ne bi doprinijela sveopćem kulturnom bogatstvu - naglasio je.

Riječima apostolskog nuncija pridružio se komorni zbor požeške crkve sv. Lovre koji je pod ravnanjem vlč. Marija Večerića izveo pjesmu Luke Spada „Tu es Petrus. Nakon što je prof. Đaković pročitao tekst Psalma 137 o Jeruzalemu koji se ne smije zaboraviti, Komorni zbor požeške crkve sv. Lovre i Zbor Katoličke osnovne škole uz pratnju Brass quinteta zaključili su otvorenje izložbe pjesmom „Shalom, Shalom“.

Potom je voditelj programa prof. Miroslav Paulić pozvao nazočne da razgledaju izložbu. Biskup domaćin Antun poveo je uzvanike na čelu s apostolskim nuncijem i veleposlanikom Države Izrael u Malu dvoranu sv. Terezije gdje su po izvrsnim fotografijama s hodočašća pape Franje u Svetu zemlju na neki način postali njegovim dionicima.

Izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ biti će otvorena u Dvorani Sv. Terezije Avilske (Dragutina Lermana 1, Požega) do 7. prosinca 2019. godine.

 

Da biste komentirali, prijavite se.