Kardinal Dziwisz: Hrvatska je u Ivanu Pavlu II. imala iskrenog i odanog prijatelja

Govor kardinala Stanisława Dziwisza prigodom svečanog prijema u gradskoj vijećnici u Požegi.
Autor: Požeška biskupija/Laudato/M.P. Photo: Požeška biskupija subota, 23. rujna 2017. u 14:14

Kardinal Dziwisz u Požegi boravi prigogom Trećega euharistijskog kongresa Požeške biskupije koji se održava u subotu i nedjelju 23. i 24. rujna, a predslavit će i središnje euharistijsko slavlje u nedjelju u 10:00 sati na katedralnom trgu. Kongresom se slavi 20. obljetnica Požeške biskupije koju je ustanovio papa Ivan Pavao II.
 
Na početku je izrazio veliku radost što je u Hrvatskoj za koju kaže kako je obdarena čudesnim prirodnim bogatstvima, veličanstvenom poviješću, kulturom, umjetnošću te uspjesima u raznim područjima života.
 
- Moja pustolovina s Hrvatskom započela je zahvaljujući Ivanu Pavlu II., kojemu sam imao čast služiti čitavog njegovog pontifikata, ali i ranije, još dok je bio biskup u Krakovu. Pratio sam ga na njegovim mnogobrojnim inozemnim putovanjima, među kojima su bila i tri apostolska pohoda slobodnoj Hrvatskoj. Nikada neću i ne mogu zaboraviti srdačnu dobrodošlicu koju ste iskazivali Svetomu Ocu – rekao je kardinal.
 
Podsjetio je na prvi Papin posjet 1994. i poruku mira i nade koju je donio.
 
- 'U ovom trenutku, kad prvi put stupam na hrvatsko tlo, i dok ga s ganućem cjelivam, radostan sam što mogu pozdraviti cijelu ovu voljenu zemlju i sve njezine stanovnike (…) Vašem velikodušnom i ponosnom narodu, vašoj suverenoj Republici, svim stanovnicima, bez obzira na razlike u jeziku, vjerskoj tradiciji i na osjećaje narodne pripadnosti, posebno Božjoj Crkvi koja je u Hrvatskoj, želim, po zagovoru Svete Djevice Marije, svako istinsko dobro u Gospodinu' (10.9.1994., nn 1 i 6) – citirao je kardinal svetog Ivana Pavla II.
 
Dodao je kako je od posebnog značenja bio događaj 1992., u vrijeme pontifikata Ivana Pavla II., 'kad su slom komunističkog režima, proglašenje suvereniteta Hrvatske, i međunarodno priznanje koje je uslijedilo, prvi put u više od tisućljetnoj povijesti hrvatskoga naroda, omogućili razmjenu diplomatskih predstavnika između Hrvatske i Svete Stolice.'
 
- Bez sumnje možemo reći da je Hrvatska u Ivanu Pavlu II. imala iskrenog i odanog prijatelja i tim više ga je primala kao duhovnog vođu, pastira, kao nasljednika sv. Petra. A on je uvijek s radošću primao hrvatske hodočasnike koji su ga posjećivali u Rimu. Upućivao im je svoju riječ na hrvatskom jeziku, najčešće za vrijeme generalnih audijencija srijedom – prisjetio je kardinal Dziwisz.
 
Prisjetio se i trećeg Papinog posjeta Hrvatskoj 2003.
 
- Suosjećajući i izražavajući bliskost s onima koji trpe od posljedica Domovinskog rata rekao je: 'Poznata mi je tvoja snaga, hrabrost i ufanje. Siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da jednom i ti ugledaš bolje dane.' (Zadar, 9. 6. 2003.) Danas se ova iskrena i žarka želja koja je izvirala iz srca Ivana Pavla II. i ostvarila. Naposljetku, i ja želim završiti ovaj pozdravni govor posljednjim riječima koje je papa Ivan Pavao II. izgovorio u Hrvatskoj: 'Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!' (ibid.) – zaključio je kardinal Stanisław Dziwisz.
 
Dodajemo kako je kardinala Dziwisza na svečanom prijemu u Gradskoj vijećnici Grada Požege pratio biskup domaćin msgr. Antun Škvorčević, a pridružili su im se zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, španjoski biskup iz Almerije msgr. Adolfo Gonzales Montes, srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović, dekan Vojnog ordinarijata iz Berlina msgr. Joachim Simon te svećenici iz požeških župa i središnjih biskupijskih ustanova. U Gradskoj vijećnici primili su ih gradonačelnik Darko Puljašić u nazočnosti požeško-slavonskog župana  Alojza Tomaševića, saborskog zastupnika Franje Lucića te drugih gradonačelnika, načelnika općina i predstavnika političkog, vjerskog, gospodarskog i kulturnog života.
 
U pozdravnom govoru gradonačelnik Puljašić je zahvalio časnom gostu za dolazak te se osvrnuo za dvadesetogodišnju povijest Požeške biskupije istaknuvši snažan doprinos koji je Crkva kroz Požešku biskupiju dala Požegi na vjerskom, obrazovnom, kulturnom i drugim područjima. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je kardinalu Dziwiszu predstavio požeški kraj i podsjetio na povezanost Republike Hrvatske sa svetim papom Ivanom Pavlom II.

 

Da biste komentirali, prijavite se.