Mons. Škvorčević: Nahranjen Isusovim kruhom član Crkve je moćan živjeti za drugoga

Na blagdan sv. Roka, 16. kolovoza vjernici istoimene virovitičke župe proslavili su svoga svetog zaštitnika.
Autor: Požeška biskupija/Laudato/M.P. Photo: Požeška biskupija petak, 18. kolovoza 2017. u 10:55

Ove godine u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres pridružili su im se i hodočasnici iz župa Virovitičkog dekanata koji su tom prigodom proslavili svoju dekanatsku euharistijsku postaju.
 
Svetu misu u crkvi sv. Roka predvodio je u biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima Virovitičkog dekanata na čelu s dekanom Pavlom Filipovićem, te fra Rozom Brkićem, župnikom i gvardijanom i drugom braćom franjevcima.
 
Biskup je u homiliji podsjetio vjernike na čovjekovu potrebu da se izdigne iz sive svakidašnjice na višu razinu postojanja. Kazao je da nam Tobijin primjer u prvom čitanju, koga hvali anđeo, svjedoči o molitvi, postu, milostinji i pokapanju mrtvih kao djelima po kojima se uzdižemo u Božji svijet. Molitva je korak prema nebu i prema Bogu, nastavio je biskup, a postom i milostinjom pobjeđujemo svoju sebičnost, oslobađamo se od prikovanosti za ono što je prolazno i smrtno.
 
U svjetlu evanđeoskog ulomka, u kojem Isus poistovjećuje sebe s najmanjom braćom i poziva da gladna nahranimo, gola odjenemo, bolesna  pohodimo, biskup je protumačio kako po djelima ljubavi i milosrđa prema našim bližnjima postajemo kao Otac. Rekao je  kako je taj put slijedio sv. Rok i kako nam je i u našim hrvatskim prikovanostima  za sitno, maleno, prolazno i smrtno potrebno njegove vjerničke odvažnosti.
 
U kratkim crtama prikazao je svečev život, spomenuvši da se on, odmjeravajući kojim mu je putem ići, u jednom trenutku odlučio ostvarivati čovjeka po Isusovu modelu, u skladu s njegovom žrtvom ljubavi na križu. U svom umiranju za nas Isus Krist je uspostavio najsnažniju komunikaciju između nas i Boga, neba i zemlje, sadašnjosti i vječnosti, između naše smrtnosti i naše pobjede života, rekao je biskup.
 
Biskup se osvrnuo na nemoć ljudske komunikacije počesto utemeljene na sebičnosti, koja je glavni razlog što mnogo toga ne ide dobro u našim obiteljima, te dolazi do rastave braka, što je u politici i u gospodarstvu puno toga postalo sitno, usko i tijesno, tako da sve više osjećamo kako se u tim koordinatama ne može živjeti.
 
Spomenuo je kako su i suvremeni elektronički i drugi mediji zaraženi virusom sebičnosti te po njima nerijetko ostajemo zarobljenicima vlastite nemoći i smrtnosti, o kojoj govori apostol Pavao u ulomku drugog čitanja.
 
Podsjetio je na razinu komunikacije na koju nas uzdiže Bog snagom Isusove žrtve ljubavi. Sv. Rok je razumio da je Isusova ljubav s križa, moćnija od smrti, među nama trajno prisutna i trajno se obnavlja u svetoj misi, i da nas Isus Krist, naša nada – kako pjevamo u geslu Euharistijskog kongresa - u svetoj pričesti čini dionicima te Božje komunikacije i već nas ovdje na zemlji uzdiže iz naših potonulosti u zlo u sferu moćne Očeve ljubavi, koja je izvor svega što postoji.
 
Ako je istina da se po Isusovu djelu ljubavi koje obnavlja u svetoj misi možemo uzdići na višu razinu postojanja, za kojom čeznemo i za koju osjećamo da smo stvoreni, zašto smo tako mlaki, pa čak i hladni za Isusovo djelo među nama, upitao je biskup. Pozvao je vjernike da se poput sv. Roka i tolikih drugih svetaca i oni iznutra snažnije ražare za Isusa Krista i za njegovu ljubav koja pobjeđuje, i da u svetoj euharistiji uvijek iznova svjesno i opredijeljeno, postaju dionicima te Isusove pobjede i žive na najvišoj razini života koju im samo on može darovati.
 
Uskrsli Gospodin ostvaruje zajedništvo Crkve upravo onda kada snagom svoga Duha  u svetoj misi obnavlja žrtvu svoje ljubavi i u pričesti nas hrani svojim „za nas“ do u smrt.
 
Kazao je kako je s tim Isusovim ''za nas'' nespojivo vjerničko suprotstavljanje jednih drugima, djelovanje jednih protiv drugih, protiv župnika, biskupa i drugih crkvenih službenika.  Ako toga ima u politici i drugim razinama društvenog života, u Crkvi toga ne smije biti, zaključio je biskup.
 
Nahranjen Isusovim kruhom u svetoj pričesti istinski član Crkve je moćan živjeti za drugoga: za bračnog druga i članove obitelji, za susjeda koji je siromašan, za onoga koji je bolestan, i na taj način on već ovdje na zemlji postaje dionikom Isusove pobjede nad zlom i smrću.
 
Zaželio je da Župa Sv. Roka i svaka župa u Virovitičkom dekanatu i u Požeškoj biskupiji bude takva i da to očituje sudjelovanjem na kongresnom euharistijskom slavlju u Požegi, idućega 24. rujna, koje će predvoditi kardinal Stanislav Dziwisz, tajnik pape Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije.
 
Nakon popričesne molitve središtem Virovitice razvila se euharistijska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom koja je završila molitvom i blagoslovom u crkvi.
 

Da biste komentirali, prijavite se.