Novi župnici Požeške biskupije uvedeni u službu

U 19 župa Požeške biskupije uvedeni su 13. kolovoza u službu novoimenovani župnici, a još petorica bit će uvedeni sljedeće nedjelje.
Autor: IKA/Laudato/M.R. Photo: Požeška biskupija ponedjeljak, 14. kolovoza 2017. u 09:54
Biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Novoj Gradiški i uveo u župničku službu Branka Gelemanovića. Kao biskupovi delegati nove župnike uveli su u službu: generalni vikar Josip Krpeljević Ljubišu Krmara u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici, a u župnoj crkvi Sv. Ivan Krstitelja u Špišić Bukovici fra Marka Malovića; prepošt Stolnog kaptola Ivica Žuljević u župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivan Krstitelja u Zapolju uveo je u župničku službu fra Nenada Metera a u župnoj crkvi Marije Kraljice i Sv. Jurja u Davoru Marija Cimbala; kanonik Antun Ćorković u župnoj crkvi Sv. Petra Apostola u Cerniku uveo je u službu fra Vjenceslava Janjića a u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Novskoj Pericu Matanovića; kanonik Mario Sanić u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Končanici uveo je u službu mr. Ivana Bošnjaka a u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru Antu Ivića; kanonik Matija Juraković u župnoj crkvi Pohoda BDM u Siraču uveo je u službu Mihaela Kosa; kanonik Nikola Jušić u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Badljevini uveo je u službu don Ivana Vargeca; pakrački dekan Jozo Zorić u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Donjoj Obriježi uveo je u službu Olivera Kranjčića; predstojnik Ureda za crkveno-pravna pitanja Požeške biskupije dr. Želimir Žuljević u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Slav. Kobašu uveo je u službu Gorana Kovačevića a u župnoj crkvi Sv. Ilije Proroka u Brodskom Stupniku mons. Antuna Prpića; ekonom Požeške biskupije Dražen Akmačić u župnoj crkvi Sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici uveo je u službi mr. Ivicu Bošnjaka a u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Kaptolu mr. Marija Rašića; predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije Robert Mokri u župnoj crkvi Gospe Fatimske u Lužanima uveo je u službu Sašu Paveljaka a u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog Ivana Nikolića; požeški dekan Jozo Jurić u župnoj crkvi Sv. Ane u Skenderovcima uveo je u službu Miju Lasovića.

Na svim navedenim slavljima pročitan je dekret o imenovanju novih župnika koji svjedoči da župnici ne dolaze u svoje osobno ime nego po poslanju Crkve, kratko je prikazan njihov život, a zatim su novi župnici položili propisanu ispovijest vjere koja jamči da su oni poslanici cjelovite vjere Katoličke Crkve.

Biskup Škvorčević je na temelju nedjeljnih čitanja u homiliji na slavlju u novogradiškoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM među ostalim spomenuo kako je župničko poslanje poput Ilijine proročke službe, ljudima pomagati da otkriju Božju prisutnost u svom životu, te dok hodaju nemirnim vodama ovoga svijeta, susrećući svakovrsne probleme i nevolje, poput apostola u evanđelju, svu svoju nadu polože u Isusa Krista, jedino moćnoga spasiti ih od potonuća u zlu i smrti.

Potaknuo je vjernike da pomognu svećeniku biti navjestiteljem cjelovite vjere Crkve, ne očekujući da im podilazi u njihovim osobnim željama, da služi njihovoj vjeri te ih po slavlju svetih otajstava uvodi u zajedništvo Božjeg života na zemlji i tako postignu vječnu slavu na nebu. Župa je zajedništvo vjernika kojem je središte uskrsli Gospodin, prisutan u euharistiji svojom žrtvom ljubavi na križu, te ih snagom svoga Duha ugrađuje u zajedništvo mjesne Crkve, a po njoj u zajedništvo opće Crkve, kojem u ljubavi predsjeda nasljednik sv. Petra u Rimu.

Biskup je kazao kako sve to žele očitovati svojom biskupijskom kongresnom euharistijskom postajom 24. rujna u Požegi o 20. obljetnici Požeške biskupije te je sve nazočne pozvao na sudjelovanje.

Nakon popričesne molitve novi župnik Gelemanović najavio je program župnih događanja sljedećega tjedna. Biskup je na kraju zahvalio sestrama milosrdnicama na njihovu 120-godišnjem služenju u Novoj Gradiški, jer po odluci njihovih poglavara 31. kolovoza zbog manjka zvanja prestaje njihovo djelovanje u toj župi.

Da biste komentirali, prijavite se.