Održan Božićni koncert u požeškoj katedrali

Među brojnim slušateljima bio je i požeški biskup Antun Škvorčević.
Autor: pozeska-biskupija.hr/Laudato/D.T. Photo: pozeska-biskupija.hr/Laudato subota, 28. prosinca 2019. u 09:58
 
Tradicionalni Božićni koncert u požeškoj Katedrali održan je i ove godine, 27. prosinca na treći dan Božića. Među brojnim slušateljima bio je i požeški biskup Antun Škvorčević. Nastupili su: Klapa sv. Lovro iz Požege, Vokalni ansambl 'Contesse' iz Suhopolja i Katedralni zbor iz Požege pod ravnanjem Maria Večerića, katedralnog orguljaša i zborovođe. Na programu su bile božićne pjesme iz Hrvatske i svijeta. Izvedena su djela A. Corellia, J. Ruttera, M. Praetoriusa, M. Grancinia, G. R. Woodwarda i J. F. Wadea. Kao solisti nastupili su: Lovro Ticl, truba; Sebastian Tarbuk, fagot; Dora Draclin, oboa; Martin Krpan, violina; Maja i Jana Mustapić, flauta; Gabrijela Škrabal i Anđelina Barić, soprani; Bruno Pavičić, bariton i Krešimir Klarić, pozitiv i orgulje.
 
Na svršetku koncerta biskup Antun je svima nazočnima čestitao Božić. Podsjetio je kako često čujemo da je Božić određena čarolija. Zapitao se što bi to bila čarolija, i odgovorio da je to stvarnost koju srcem slutimo ali je nikada ne uspijevamo dokraja dohvatiti. Ustvrdio je kako smo u dubini svoga srca sposobni primiti silno mnogo te da nam glazba pomaže približiti se neuhvatljivom. Napomenuvši da je Božić,  koliko god ga puta slavili,  uvijek iznova nedorečena stvarnost te da nakon svakog koncerta osjećamo da bi u naše srce moglo ući još više od njegove neuhvatljivosti. 
 
- To nam svjedoči da smo sposobni za nebo, koje nam Božić približava u srcu, i čeznemo da se ono jednom u nama potpuno ostvari – rekao je biskup.
 
Zahvalio je slušateljima što se nisu svrstali među one koji su zadovoljni s malo, nego su i večerašnjim koncertom očitovali kako žele imati puno srce. 
 
Naše srce, kako je govorio sv. Augustin, stvoreno je za Onoga koji je naše sve, te je nemirno dok se ne smiri u njemu – istaknuo je mons. Škvorčević. 
 
Poželio je da nam i u budućnosti ovakvi koncerti pomognu njegovati otvorenost za neizmjerno i neizrecivo, kamo nas vodi Božić. Zahvalio je svim glazbenicima i pjevačima na čelu s dirigentom Mariom Večerićem i orguljašem Krešimirom Klarićem za ljepotu i sklad koji su nam podarili. Koncert je završio zajedničkim pjevanjem božićne pjesme: 'Narodi nam se Kralj nebeski'.
 

Da biste komentirali, prijavite se.