Posjet izaslanstva Pečuške biskupije

Izaslanstvo Pečuške biskupije u Mađarskoj na čelu s biskupom György Udvardyjem posjetilo je 1. veljače Požešku biskupiju.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA petak, 02. veljače 2018. u 09:45

Uz biskupa je bio kancelar Attila Szép, ekonom Péter Dohóczki, voditeljica europskih projekata Zsófia Hajdú, voditeljica odjela za pastoral turizma Anita Bozóky te članica hrvatskog odjeljenja Milica Klaić Tarađija.

U Biskupskom domu u Požegi primio ih je požeški biskup Antun Škvorčević zajedno s prepoštom požeškoga Stolnog kaptola Ivicom Žuljevićem, voditeljem poslova u Uredu za gradnju Josipom Lukićem, direktoricom Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. Senkom Horvat. Požeški domaćini razgovarali su s gostima iz Mađarske o različitim temama pastoralne suradnje između dviju biskupija, o uzajamnom posjetu svećenika, hodočašću vjernika u Voćin i Marija Jud, susretu katoličkih škola, razmjeni na kulturnoj razini.

Posebnu pažnju posvetili su pitanju prekogranične suradnje na projektima koje financiraju fondovi Europske unije. Prepošt Žuljević predstavio je rad na obnovi zgrade Kaptolskoga Starog grada u Kaptolu i dokumentaciju pripravljenu za tu svrhu, a Senka Horvat prikazala mogućnosti prekogranične suradnje u ostvarenju projekata novcem Europske unije prema hrvatskom zakonodavstvu. Zsófia Hajdú izvijestila je o onome što je Pečuška biskupija dosad izgradila putem europskih fondova te naznačila mogućnosti prekogranične suradnje u skladu s mađarskim zakonima.

Zaključili su kako trenutačno u Hrvatskoj, a tako i u Mađarskoj, nema otvorenog natječaja na koji bi se moglo prijaviti spomenuti projekt, te da će se na njemu raditi dok se ne pojavi za to prilika. Biskup Škvorčević poveo je mađarske goste u razgledavanje crkve Sv. Lovre, Biskupijske knjižnice, Katedrale, Riznice Katedrale i Dijecezanskog muzeja te su na kraju zajedno posjetili Stari Grad u Kaptolu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.