Požeška biskupija proslavila dvadeset i drugu obljetnicu utemeljenja

U požeškoj katedrali biskup Antun Škvorčević predslavio je zahvalno euharistijsko slavlje prigodom 22. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i njegova imenovanja njezinim prvim biskupom.
Autor: Požeška biskupija/Laudato/A.K.K. Photo: požeška-biskupija.hr subota, 06. srpnja 2019. u 09:18

Svetu Misu koncelebrirali su Josip Krpeljević, generalni vikar, Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola, kanonici, arhiđakoni, dekani, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova te svećenici iz župa grada Požege. Uz brojne vjernike na slavlju su sudjelovali vjeroučitelji i vjeroučiteljice te odgojiteljice u vjeri, kao i ravnatelji i vjeroučitelji u katoličkim školama Požeške biskupije.

Uvodeći u misno slavlje biskup Antun je nazočnim svećenicima i vjernicima čestitao 22. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije, pozvavši ih da se prisjete onoga što im je papa Ivan Pavao II., utemeljitelj Požeške biskupije, prije dvadeset i dvije godinu poručio u svojim apostolskim pismima. Potom je mladomisnik Matej Filipović pročitao ulomak iz Apostolskog pisma Praeclarum evangelizationis opus o utemeljenju Požeške biskupiju, a mladomisnik Tomislav Dokoza ulomak iz Apostolskog pisma Ad unum corpus o imenovanju Antuna Škvorčevića prvim požeškim biskupom. Svi nazočni su odgovorili poklikom biskupijskog gesla 'Krist danas i uvijeke, aleluja'.

Osvrnuvši se u homiliji na činjenicu da je sv. Ivana Pavao II. odlučio utemeljiti Požešku biskupiju upravo na blagdan slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda, biskup je ustvrdio da je, zahvaljujući promicanju njihova kulta koncem 19. stoljeća, gotovo u svakoj crkvi postavljena njihova slika, te su tako i u Požegi slikari Oton Iveković i Celestin Medović oslikali njihove likove na stupovima ondašnje crkve sv. Terezije Avilske a današnje Katedrale. Rekao je kako naviješteni evanđeoski ulomak, u kojem Isus poziva na molitvu gospodaru žetve da pošalje radnike u svoju žetvu, pomaže razumjeti poslanje ove dvojice svete braće.

Biskup je naglasio da su se među onima u čijim je srcima snažno odjeknuo Isusov poziv 'Idite!' osobito istaknuli slavenski apostoli Ćiril i Metoda. U velikoj osjetljivosti za Božju riječ i u želji da ona dopre do pripadnika poganskih i nepismenih slavenskih naroda, sveta su braća za njihov jezik smislila prikladno pismo: ćirilicu, koja je tako nazvana po sv. Ćirilu, i po svemu sudeći glagoljicu, na njihov su jezik preveli dijelove Svetog pisma i bogoslužne knjige. Biskup je istaknuo kako spletke ondašnjih moćnika i nikakva nečasna politika nije spriječila svetu braću da budu revni i neustrašivi navjestitelji Kristova evanđelja.

- Isusov evanđeoski poziv 'Idite!' , koji je trajno prisutan u Crkvi, utemeljenjem Požeške biskupije dobio je novi organizacijski oblik po služenju biskupa i njegovih suradnika svećenika, vjeroučitelja i učitelja u našim katoličkim školama, te po služenju svih vjernika - ustvrdio je biskup. Izrazio je radost što je Isusov poziv 'Idite!'  dobio novu snagu u dvojici novo zaređenih svećenika Požeške biskupije, Mateju i Tomislavu, koji se nisu oglušili na Isusov poziv.

Povjerio je nazočnim vjernicima da mole za svoju Požešku biskupiju, da se u njoj zbog ljudske slabosti, zloće i inercije Isusov poziv 'Idite!' nikad ne zaguši, već da po brojnim radnicima u žetvi Gospodnjoj, ponajprije svećenika uvijek snažno ostvaruje. Homiliju je biskup završio molitvom, koju je sv. Ćiril molio neposredno prije svoje smrti.

Nakon svete Mise biskup je zajedno sa svećenicima sišao u kriptu Katedrale i ondje u kapeli sv. Ivana Pavla II. pred njegovom relikvijom uputio molitvu utemeljitelju Požeške biskupije, nakon koje su svi uskliknuli pjevajući - 'Sveti Ivane Pavle, moli za nas!'.

 

Da biste komentirali, prijavite se.