Susret ministranata i mladih u požeškom Kolegiju

Program susreta obuhvatio je razne poučne i zabavne aktivnosti.
Autor: pozeska-biskupija.hr/Laudato/D.T. Photo: pozeska-biskupija.hr ponedjeljak, 26. veljače 2018. u 11:26
U Kolegiju Požeške biskupije u Požegi, 24. i 25. veljače održan je prvi susret ministranata i drugih dječaka viših razreda osnovne škole. Sudjelovali su ministranti i drugi mladi iz Virovitičkih župa  bl. Alojzija Stepinca i sv. Leopolda Mandića), daruvarske župe Presvetog Trojstva te iz župe sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici. Dvodnevni susret pod geslom 'I pođoše za njim' (Mk 1,18) vodio je Marijan Pavelić, prefekt u Kolegiju uz pomoć učenika iz Kolegija.  
 
Program susreta obuhvatio je razne poučne i zabavne aktivnosti, a Marijan Pavelić, prefekt u Kolegiju je kratkom video projekcijom predstavio Kolegij Požeške biskupije. Kolegijaši Leon Fogadić, Domagoj Zubović i Antonio Bebek su u obilasku povijesne jezgre grada, franjevačke crkve Svetoga Duha, starodrevne crkve sv. Lovre, požeške Katedrale s kriptom te središnjih biskupijskih ustanova, predstavili su kulturno- povijesnu baštinu. Središnji dio susreta bilo je Euharistijsko slavlje koje je 24. veljače u kapeli Kolegija predslavio požeški biskup Antun Škvorčević. Pozdravljajući ih biskup je spomenuo kako su grad Požegu, sjedište Požeške biskupije i znamenitosti te upoznati Kolegij Požeške biskupije. Izrazio je radost što se s njima može susresti upravo kod oltara, slaveći Euharistiju, te ih je pozvao da u molitvi povjere jedni druge Isusu Kristu.
 
U homiliji je, na temelju naviještenoga prvog čitanja iz knjige Izlaska rekao kako Mojsije u prvom čitanju govori narodu da Bog želi biti s njima kao njihov saveznik, i da im u znak svog savezništva nudi Deset zapovijedi, deset pravila čijim se poštivanjem ostvaruje uspjeh u ljudskom životu. Ustvrdio je kako je za uspjeh važno biti u savezu s nekim od ljudi, ali je naglasio da je najbolje biti u savezu s Bogom, koji se sklapa u osobi Isusa Krista, koji je svoju vjernost Ocu posvjedočio kroz ljubav i poslušnost do smrti na križu. Pozvao ih je da uvijek budu Božji saveznici.
 
Govoreći o evanđeoskom ulomku, u kojem Isus zahtijeva da ljubimo neprijatelje i da budemo savršeni kao što je savršen Bog, biskup je ustvrdio da se Isus ne zadovoljava  prosječnošću i površnošću.
 
- Tko hoće živjeti površno i prosječno za njega nije Isus. Isus hoće da budemo na moćnoj Božjoj razini, a Bog svoju moć pokazuje kroz ljubav i praštanje i kad smo u savezništvu s Bogom postajemo njegova moćna stvorenja - istaknuo je biskup.
 
Pri koncu misnoga slavlja zaželio im je ugodan boravak u Požegi te ih potaknuo da promisle o upisu u Katoličku gimnaziju i Kolegij Požeške biskupije.  U popodnevnim satima prefekt Pavelić je održao prigodnu katehezu o službama u Crkvi, a kroz interaktivni kviz ministranti su se, podijeljeni u skupine, međusobno natjecali u usvojenosti sadržaja. Prvi dan je završio druženjem, društvenim igrama i projekcijom prigodnog filma.
 
Drugi dan susreta započeo je molitvom časoslova u kapeli Kolegija te pripravom za svetu Misu koju je, u zajedništvu s vjernicima grada Požege, predslavio prefekt Pavelić u starodrevnoj požeškoj crkvi sv. Lovre. Susret je završen zajedničkim objedom u prostorima Kolegija.
 
 
Da biste komentirali, prijavite se.