Svećeničko ređenje u požeškoj katedrali: Čovjek ne može istovremeno služiti dvojici gospodara

Požeški biskup Antun Škvorčević zaredio je za svećenike đakone Tomislava Dokozu iz Župe Sv. Leopolda Mandića u Požegi i Mateja Filipovića iz Župe Sv. Marije Magdalene u Sopju.
Autor: IKA/Laudato/L.G. Photo: IKA nedjelja, 23. lipnja 2019. u 09:51
Tijekom euharistijskog slavlja u požeškoj katedrali u subotu, 22. lipnja požeški biskup Antun Škvorčević zaredio je za svećenike đakone Tomislava Dokozu iz Župe Sv. Leopolda Mandića u Požegi i Mateja Filipovića iz Župe Sv. Marije Magdalene u Sopju.

Na slavlju su uz brojne svećenike i bogoslove, sudjelovali roditelji ređenika te vjernici iz njihovih rodnih župa na čelu sa župnicima. Uvodeći u misno slavlje, biskup je rekao kako su dvojica mladih ljudi, Tomislav i Matej ozbiljno prihvatili Božji poziv čiji su trag otkrili u svojim srcima, da su surađivali s njime te da danas pred nama i pred Bogom žele reći svoj cjeloživotni 'Evo me'. Istaknuo je da ih Isus Krist u sakramentu svetog reda želi odjenuti snagom svoga Duha, da sjedinjeni s njime, Glavom Crkve služe Božjem narodu.

Osvrnuvši se na evanđeoski ulomak, u kojem Isus upozorava da čovjek ne može istovremeno služiti dvojici gospodara, nego se mora opredijeliti hoće li služiti Bogu ili bogatstvu, biskup je rekao da Isus naglašavanjem suprotnosti između Boga i bogatstva ne želi reći da je ono nešto što je samo po sebi zlo – jer je i materijalnu stvarnost on stvorio – nego da bogatstvo može ljude zavesti te svoj život grade na prolaznom dobru a ne na Boga, najčvršćem temelju našeg postojanja. Pozvao je ređenike neka sav svoj svećenički život i poslanje oslone na Boga i njemu povjere svoju sudbinu. Kazao je da će po predanju svoga života Bogu biti ljudi najveće slobode, oslobođeni zabrinutosti za hranu, piće i odjeću, o kojoj Isus govori u današnjem evanđelju. Pozvao ih je da u trenutku kad se budu prostrli po podu za vrijeme Litanija svih svetih neka iskreno posvjedoče Bogu da u svom svećeničkom životu žele biti posvema njegovi. Nazočne pak vjernike potaknuo je da mole za njih, kako bi odlazeći danas iz Katedrale u naše hrvatsko društvo, obilježeno pesimizmom, unijeli svećeničkim služenjem duh prave slobode koja u Bogu pronalazi svoju snagu i pokretač za svakodnevno svjedočenje Isusove radosne vijesti, njegove pobjede nad smrću.

Na svršetku slavlja biskup je čestitao novozaređenim svećenicima što ih je Isus Krist snagom svog Duha pridružio svom svećeništvu, i poželio im dobrodošlicu u zbor prezbitera Požeške biskupije, a svi nazočni svojim su se pljeskom pridružili njegovoj čestitci. Ohrabrio ih je da se ne boje svojih slabosti, i neka poput sv. Pavla budu jaki snagom Isusa Krista, prenosi IKA.


Da biste komentirali, prijavite se.