Otkriće gotičkih zidnih slika u Kapeli sv. Trojstva

Senzacionalno otkriće iznimno vrijednih gotičkih zidnih slika na svodu kapele Sv. Trojstva u Dominikanskom samostanu sv. Jeronima u Rijeci predstavljeno je u četvrtak 7. prosinca javnosti.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA petak, 08. prosinca 2017. u 16:11

O. Marinko Zadro podsjetio je kako je prije dvije godine obilježena sedamstota obljetnica osnutka Dominikanskog samostana i crkve Sv. Jeronima u Rijeci, odnosno nekada je na ovome mjestu bio augustinski samostan koji je ukinut 1788.

- Nakon ukinuća, samostan je devastiran, a sve što je vrijedilo u njemu je odneseno - rekao je o. Zadro.

Dominikanci su u Rijeku došli 1951. i od prvih godina imali su važnu ulogu u crkvenom i društvenom životu grada. Protekle godine održan je znanstveni skup "Sedam stoljeća augustinskog samostana u Rijeci", koji je bacio novo svjetlo na Dominikanski samostan i crkvu sv. Jeronima.

- Ta cjelina predstavlja neprocjenjivu riznicu riječke umjetnosti i povijesti, no mnogima je ta činjenica gotovo nepoznata premda se samostan nalazi u samom središtu grada - upozorio je o. Zovko.

Dodao je kako uz kapelicu Presvetog Trojstva u kojoj su pronađene zidne slike, postoji još kapelica Bezgrešnog začeća koja također ima veliku umjetničku vrijednost. Izrazio je nadu da će ovih dana biti zadovoljeni svi konzervatorski uvjeti za obnovu cijelog samostanskog kompleksa.

Prema riječima višeg stručnog suradnika Konzervatorskog odjela u Rijeci dr. Željka Bistrovića, važnost otkrića leži u nekoliko činjenica. Prvo, pronađene su u cjelokupnog opsegu na svodu od 127 m2 i pripadaju izvornim strukturama kapele. Zidni oslici otkriveni su još 1954. godine prilikom radova na obnovi Dominikanskog samostana, no tada je njihov nastanak datiran u 16. stoljeće. Istražni radovi provedeni u kolovozu i listopadu 2016. godine pokazali su kako se radi o ranijim radovima.

Također, kapela je mauzolej Martina Raunachera i njegove žene Margarete Lamberger i sagrađena je oko 1450. godine. "Martin i njegov brat Jakov pripadali su lokalnom kraškom i istarskom plemstvu te su obnašali važne uloge u komunalnom životu Rijeke u prvoj polovini 15. stoljeća, ali i na širem području Istre, Krasa i Kranjske. Zanimljive su i stilski jer pripadaju srednjoeuropskom kulturnom krugu, odnosno pripadaju salzburškom ili regensburškom slikarstvu za što bi se trebala izvršiti dodatna istraživanja", rekao je.

Ikonografija je osobito zanimljiva, istaknuo je Bistrović. Radi se o prvom dosad pronađenom kozmološkom prikazu svijeta u obliku zidnih oslika na svijetu, koji simbolično pokazuju četiri elementa - zrak, vodu, vatru i zemlju – kao četiri ljudska lika koja jašu vepra, zmaja, ribu i orla, a u rukama nose svitak s nazivom elementa na latinskom. Dosadašnja istraživanja pokazala su kako na svijetu postoje još samo tri takva prikaza elemenata u obličju jahača, no niti jedan nije u obliku fresaka.

Istražne radove financirali su Ministarstvo kulture i Dominikanski samostan u Rijeci. Ugovorena vrijednost radova na 127 m2 svoda kapele iznosi 403 tisuće kuna, a izvedeni radovi premašili su početni iznos te se u Konzervatorskom odjelu nadaju kako će prezentacija otkrića otvoriti mogućnosti za daljnje financiranje restauratorsko-konzervatorskih radova, poručila je govoreći o tijeku restauracije Marina Fernežir, mag. art

 

Da biste komentirali, prijavite se.