Riječani oživjeli tradiciju hodočašća na Sveti Križ

Na svetkovinu Uzašašća Gospodinova zavjetnim hodočašćem u kapelu Svetog Križa na Gornjoj Vežici Riječani su oživjeli tradiciju svojih predaka koji su na Sveti Križ hodočastili još u 18. stoljeću za vrijeme kolere i suše.
Autor: ri-nadbiskupija.com/laudato.hr/D.R. Photo: ri-nadbiskupija.com petak, 22. svibnja 2020. u 16:14

Kako prenosi Nadbiskupija, do osunčanog i burom ošinutog Svetog Križa pješice su od centra grada pristigli vjernici predvođeni župnikom najstarije riječke župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije mons. Sanjinom Francetićem. Gore ih je dočekao župnik župe sv. Ane na Gornjoj Vežici vlč. Michele Cittadino s vjernicima gornjovežičke Župe i u zajedništvu su nakon molitve krunice slavili misu koju je predslavio mons. Francetić.

- Biti vjernik ne znači puno znati, nego živjeti svoju vjeru i uzdizati pogled prema križu. Pogled na Isusov križ jest spasonosan jer je on simbol našeg spasenja. U počecima su se crkve gradile u obliku križa, a sada je dobro cijeniti tradiciju i hodočastiti mjesta poput kapelice Svetoga Križa na Gornjoj Vežici - kazao je mons. Francetić.

Riječki kraj obgrljen je zavjetnim kapelana, a u kapelu Svetog Križa hodočastilo se i nakon Drugog svjetskog rata. No, posljednjih desetljeća hodočašće je bilo zapostavljeno sve dok vlč. Michele Cittadino nije oživio tradiciju.

- Danas je nužna obnova kapelice, a u budućnosti bi ista, prema želji i svjedočanstvima mnogih vjernika koji su hodočastili Svetom Križu i doživjeli milosti, mogla postati riječki Tabor - poručio je vlč. Cittadino.

 

Da biste komentirali, prijavite se.