4. dan susreta hrvatskih misionara: putovanja koja su nadahnula misionare

U sklopu 29. Susreta misionara Crkve u Hrvata, koji se od 2. do 6. srpnja održava u Šibenskoj biskupiji, misionari su se sa svojim nacionalnim i nad/biskupijskim ravnateljima te suradnicima PMD-a iz Hrvatske i BiH uputili 5. srpnja na otoke Prvić i Murter.
Autor: L.P.G./Laudato.J.B Photo: Ines Sosa Meštrović četvrtak, 06. srpnja 2017. u 09:52
Na Prviću su sudionici susreta posjetili Muzej Fausta Vrančića gdje su zahvaljujući stručnom vodstvu ravnateljice Ivane Skočić i izlošcima upoznali život i djelo Fausta Vrančića (1551. – 1617.). Razgledali su zbirku modela njegovih djela diveći se bogatoj ostavštini svestranog znanstvenika, inovatora i autora mnogih leksikografskih, filozofskih i pjesničkih djela.

Kuća sluge Božjeg Ante Antića

Potom su praćeni župnikom Prvić Luke vlč. Božom Škemberom obišli rodnu kuću sluge Božjeg o. Ante Antića te crkvu gdje se krstio. Taj se katolički uzor još kao sjemeništarac, a kasnije i svećenik isticao izvanredno kreposnim životom i dobrotom, kao i poniznošću, jednostavnošću, ljubavlju prema Kristu i Djevici Mariji, vjernošću Crkvi, franjevaštvu i provinciji. Zapamćen je i kao svećenik blizak problemima ljudi, a zbog svoje osobnosti i djelovanja već za života nastao je glas o njegovoj svetosti, koji se širi i danas – mnogi molitelji traže njegov zagovor i zahvaljuju za uslišane molitve. Postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim pokrenut je 1984., a od njegovih sumještana na Prviću može se čuti kako su ponosni što je upravo među njima poniknuo takav čovjek.

Upoznavanja na Murteru

S Prvića su sudionici susreta stigli na Murter te su posjetili župu Tisno gdje ih je župnik don Lazar Čibarić upoznao sa župom posvećenoj Duhu Svetom. Govorio im je i o biskupijskom marijanskom svetištu – Svetištu Gospe od Karavaja. Tu su doznali kako je štovanje Gospe od Karavaja započelo 26. svibnja 1432. u mjestu Caravaggio u blizini Bergama u Italiji ukazanjem Gospe pobožnoj ženi Ivanici. U Tisno su kasnije doseljavali Talijani, a među njima je bila i obitelj Gelpi koja je donijela Gospinu sliku i oko 1720. izgradila kapelicu na brdu Brošćica. Svetište je do 1973. bilo u vlasništvu te obitelji koja ga je na upravljanje sporazumno predala župi Tisno. U svetište za vrijeme slavljenja blagdana Gospe od Karavaja 26. svibnja i inače hodočasti veliki broj vjernika. U Tisnom su svjedočili i misionari don Ante Batarelo i s. Zlata Vrbić.
Hodočašće je završilo u Murteru gdje je u župi Sv. Mihovila misu predvodio mons. Slobodan Štambuk u suslavlju s biskupom u miru mons. Antom Ivasom, župnikom don Ivanom Katićem, misionarima i ravnateljima PMD-a.

Na početku mise nazočne je pozdravio župnik iskazavši zadovoljstvo zbog dolaska misionara, a u prigodnoj propovjedi mons. Štambuk je istaknuo značaj misijskog djelovanja u svijetu pogođenom siromaštvom i drugim neprilikama.

- Ovdje su aktivni misionari i misionarke koji su u Africi, Južnoj Americi i drugdje na apostolskom putu, upravo slično kao sveta braća Ćiril i Metod kojih uspomenu danas slavi Crkva, biskup je podsjetio na jučerašnji spomendan svetaca misionara povezavši ga s djelovanjem ovovremenih misijskih službenika od kojih je neke i pozvao da se predstave, što su i učinili na oduševljenje velikog broja vjernika.

Svjedočenja iz prve ruke

Tako je don Boris Dabo posvjedočio kako je širiti Radosnu vijest u područjima gdje još nema kršćana, o. Ante Jerončić progovorio je o svojem 18-godišnjem službovanju na Karibima, s. Ruža Raič ispričala je o poduci djevojaka na Salamonskim Otocima, don Ante Batarelo pozvao je na veću potporu misijama i izmolio Očenaš na svahili jeziku, p. Tomislav Mesić progovorio je o djelovanju među Masaima u Tanzaniji, don Danko Litrić prisjetio se tragedija u Ruandi i smrti misionara fra Vjeke Ćurića, a buduća misionarka s. Adriana Galić izrekla je da želi biti poput svojih starijih kolega koji ju nadahnjuju svojom vjerom i djelovanjem.

Vlč. Luka Strgar iz Đakova obratio se u ime nad/biskupijskih ravnatelja PMD-a približivši svoj i angažman svojih kolega te poručivši da za misije treba i moliti i materijalno im pomoći.
Tijekom mise u župi Murter nacionalni ravnatelj PMD-a vlč. Antun Štefan zahvalio je svima koji rade na dobrobit misija, a posebno se osvrnuo na pozitivne primjere iz Šibenske biskupije.

- Murter je uz Baldekin i Drniš jedna od triju župa najaktivnijih u misijskom djelovanju u Šibenskoj biskupiji, naveo je vlč. Štefan istaknuvši i zasluge nazočnog biskupa u miru mons. Ante Ivasa i šibenskog biskupijskog ravnatelja don Tomislava Puljića koji je zahvalio svim prijateljima misija i misionara.

Ovogodišnji Susret hrvatskih misionara i misionarki završava danas. 6. srpnja misnim slavljem u kapeli katoličke škole.

 
Da biste komentirali, prijavite se.