Biskup Rogić blagoslovio i posvetio crkvu svete Ane

U Domovinskom ratu 1992. godine crkva je do temelja uništena. Zvona, slika sv. Ane i srebreni procesionalni križ su nestali. Župske matice su sačuvane, a datiraju od 1950. god. pa na ovamo.
Autor: sibenska-biskupija.hr/Laudato/D.T. Photo: sibenska-biskupija.hr četvrtak, 27. srpnja 2017. u 14:07

Šibenski biskup Tomislav Rogić na blagdan svete Ane, u srijedu 26. srpnja u župi Čista Velika posvetio je i blagoslovio je župnu crkvu svete Ane. U koncelebraciji, uz župnika fra Josipa Grgića bilo je dvadesetak svećenika i umirovljeni biskup Ante Ivas. Župna crkva sv. Ane u Čisti Velikoj izgrađena je 1968. godine na temeljima stare crkve. Uz crkvu s lijeve strane podignut je betonski zvonik s dva zvona. U Domovinskom ratu 1992. godine crkva je do temelja uništena. Zvona, slika sv. Ane i srebreni procesionalni križ su nestali. Župske matice su sačuvane, a datiraju od 1950. god. pa na ovamo. Od 2001. do 2003. godine sagrađena je nova crkva sv. Ane na drugom mjestu, u neposrednoj blizini stare župne kuće. Sagrađen je i zvonik s četiri zvona odvojen od crkve. Radovi oko uređenja okoliša još su u tijeku, kazao je župnik fra Joisp Grgić.

 U homilji biskup Rogić vjernicima je svetog Joakima i Anu preporučio kako uzor u roditeljstvu. 

- Koliko se današnji roditelji trude da djetetu priušte sve i sva. U tom nastojanju često zaborave dati im sebe, predati im sigurne smjernice po kojima će živjeti, na kojima će izgrađivati svoje životne stavove. A to je puno važnije od bilo koje igračke, odjeće ili koje-kakvog djetetova prohtjeva. Da li su roditelji danas sposobni prenijeti svojoj djeci: vjeru – bogobojaznost, poštenje – poštenim radom stjecati ono što je potrebno za život, spremnost na žrtvu – da se bez napora ne ostvaruje ništa veliko? Znamo da svijet danas drugačije postavlja ove stvari i da odgajati nije lako. Roditelji ipak ne smiju zaboraviti da će svoje dijete odgojiti najviše svojim primjerom - poručio je biskup Tomislav Rogić.

Vjernicima Čiste Velike je kazao da svaki put kad dolaze u crkvu, zapravo dolaze pred Gospodina koji čeka, koji voli, koji pomaže, koji se za nas žrtvovao na križu, koji je slavno uskrsnuo da i nama otvori vrata neba, vrata vječnosti! 

- Oltar je i žrtvenik za prinošenje naših molitava, oltar je sveto mjesto Kristove žrtve, oltar je i znak groba iz kojega Isus uskrišava, oltar je prijestolje Božje na zemlji. Oltar postaje znakom koji nam daje mogućnost pristupiti Bogu, osjetiti njegovu blizinu. Oltar predstavlja i žrtvenik i žrtvu Krista Gospodina koji se na križu prinesao Bogu za nas! Slušali smo kako Ezra i Nehemija okupljaju narod na slušanje Božje Riječi i grade novi Hram koji će biti znak trajne Božje nazočnosti među svojim narodom. To i nam znači crkva, to nam znači oltar,  da je Bog, po svom obećanju s nama do svršetka svijeta da radost Gospodnja bude i naša jakost - zaključio je biskup Tomislav Rogić.

 
Da biste komentirali, prijavite se.