442. obljetnica herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko

'Prisjećamo se samozatajnih, ali slavnih ljudi, koji su dali živote za domovinu i vjeru'
Autor: Laudato/J.B. Photo: Sisačka biskupija ponedjeljak, 13. siječnja 2020. u 10:47

Jučer je u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom proslavljena Misa u spomena na 442. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko te slavne pogibije branitelja ove utvrde 13. siječnja 1578. godine.

Svetu Misu predslavio je je vrhbosanski pomoćni biskup u miru Pero Sudar u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i drugim svećenicima.

Uz predstavnike županijske i lokalne vlasti, članove Hrvatskog generalskog zbora i udruge proistekle iz Domovinskog rata na obljetnici su sudjelovali brojni hodočasnici, u sklopu 11. hodočasničkog spomen-pohoda.

Domaći biskup mons. Vlado Košić, uz pozdrave okupljenima, kazao je kako se ovdje prisjećamo samozatajnih, ali slavnih ljudi, koji su dali živote za domovinu i vjeru.

- Molimo se danas ovdje za sve poginule, da bismo i sami njihovom žrtvom bili nadahnuti kako bismo mogli svjedočili ljubav prema domovini i kada dobivamo i kada gubimo - rekao je mons. Košić.

U homiliji biskup Sudar je istaknuo kako ovaj današnji događaj i ovo mjesto sami od sebe postavljaju nam pitanje što je čovjek, odakle dolazi i koji mu je smisao te koji ga ideali trebaju voditi kroz život.

- Upravo oni koji su ovdje život dali za ono što su smatrali važnijim od života jesu doista pouka i poziv da i mi kao ljudi i vjernici promislimo što je to u našem životu vrjednije od njega samoga. Svaki se život daje, htjeli mi to ili ne, ali nije nimalo svejedno za koju vrijednost - kazao je biskup Sudar.

Nakon Mise slijedio je mimohod u čast junacima Gvozdanskog do spomen-križa, gdje je molitvu za duše svih branitelja i žrtava Gvozdanskog iz 1578., 1941. i 1991. godine predmolio biskup Košić, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

 

Da biste komentirali, prijavite se.