Biskup Košić: Čast je i radost imati puno djece, a ne sramota!

Obilježilo je Dan obitelji Sisačke biskupije na kojem je sudjelovalo stotinu osamdeset obitelji s petero i više djece.
Autor: SV/Laudato/D.T. Photo: biskupija-sisak.hr nedjelja, 15. listopada 2017. u 10:49

Stotinu osamdeset obitelji s petero i više djece, koje svojim primjerom najbolje svjedoče o Božjem daru života i ove se godine našlo na biskupijskom popisu ''Obitelji 5+'' i obilježilo je Dan obitelji Sisačke biskupije održan u subotu 14. listopada u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Svečano misno slavlje tom prigodom, predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral braka i obitelji fra Rokom Bedalovom, generalnim vikarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem i desetak svećenika.

U homiliji obraćajući se obiteljima s brojnom djecom biskup je istaknuo kako je cilj ovoga susreta zahvala Bogu za život te molitva za budućnost naših obitelji i naroda.

- Čuli smo Riječ Božju kako jedna žena, oduševljena Isusovim riječima i djelima, kliče od radosti: 'Blažena utroba koja te je nosila, blažena prsa koja si sisao!'.  Nije li to iznimna pohvala Isusovoj majci jer je ta žena u Isusu vidjela velikog proroka, Božjeg čovjeka te iako nije odmah prepoznala u njemu Sina Božjega, ipak mu je izrazila svoje divljenje na ovaj način časteći njegovu majku? Tako smo i svi mi djeca svojih očeva i majki i znamo da bez obitelji nema života. Danas u našoj biskupiji nalazimo mnoge kuće i stanove gdje stanuje tek po jedan starac ili starica, a nažalost sve je više i praznih kuća. Stariji umiru kako dolazi njihovo vrijeme, a ako su sami, time i te obitelji praktički nestaju. Zato su baš djeca i brojne obitelji budućnost Crkve i našeg naroda te radost svakom ocu i majci. Zahvalimo danas za naše brojne obitelji kojih nažalost nema mnogo u biskupiji i zato budimo na njih biti jako ponosni. Želio bih da ovi dani obitelji Sisačke biskupije stvore u svima koji imaju brojnu obitelj veliki ponos te da svi znamo da je to Božji dar i da je čast imati puno djece - ohrabrio je biskup okupljene.
 
Dodao je kako na žalost danas postoji mnogo svjetovnih i protucrkvenih mišljenja koja govore da je sramota imati puno djece.

- Mi kršćani vjerujemo da je to čast, radost i da je svaki život Božji dar. Zato smo u biskupiji osnovali i Zakladu za obitelji koja nosi ime sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Već sam mnogo puta istaknuo kako je on bio trinaesto dijete svojih roditelja, a sada je kandidat oltara, na putu proglašenja blaženim. Ova godina u našoj biskupiji posvećena je osobito bl. Alojziju Stepincu jer će slijedeće godine biti 120 godina od kako se rodio 8. svibnja 1898. godine. Također sljedeće godine u listopadu bit će i dvadeseta godišnjica kako ga je papa sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženim, a nadamo se da će uskoro biti proglašen i svetim. On je pak bio peto od osmero djece svojih roditelja. Danas su takve obitelji s više djece stvarno rijetke, a mi bismo željeli da ih je više, da bude i više života u našim obiteljima, a samim time i budućnosti. Pitamo se kome bi se divila ova žena iz evanđelja da Marija nije rodila Isusa? A danas se to pravo ne roditi se, naziva ljudskim pravom. Nije ljudsko pravo život uništiti, život ima pravo biti zaštićen i prije i poslije rođenja - zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve biskup je okupljenim obiteljima iz popisa ''Obitelji 5+'' uručio prigodne godišnje darove Biskupijske zaklade ''Kardinal Franjo Kuharić''.

Na kraju okupljenima se obratio povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Roko Bedalov koji je u ime svih okupljenih zahvalio biskupu, a nakon mise druženje je nastavljeno u Pastoralnom centru ''Petar Žagmeštar''.

 

Da biste komentirali, prijavite se.