Biskup Košić: Nikada nemojmo biti poput Jude!

Na početku Misnog slavlja pjevanu Muku Gospodina izveli su biskup Košić, vlč. Jakica i đakon Vojvodić.
Autor: biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R. Photo: biskupija-sisak.hr nedjelja, 05. travnja 2020. u 14:31

Na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu, 5. travnja, sisački biskup Vlado Košić predvodio je misno slavlje u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. U koncelebraciji bili su kancelar mr. Janko Lulić, župnik iz Komareva vlč. Robert Jakica, a služio je đakon Tomislav Vojvodić. 

U homiliji osvrnuvši se na otpjevanu muku Gospodina našega Isusa Krista po Mateju biskup je rekao kako je to izvješće osobito potresno za nas koji želimo biti Isusovi učenici, oni koji slijede svoga Učitelja.

- Njegovi apostoli ponijeli su se krajnje neprimjereno; njihov odgovor bio je: bijeg, izdaja i zatajenje. Možemo shvatiti da ljudi ne reagiraju na najbolji način u posve novoj situaciji, u iznenadnoj ugrozi i velikoj nevolji. Pa ipak teško razumijemo apostole i njihov izdajnički odnos prema njihovom Učitelju. Mogli bismo se pitati kako mi danas reagiramo u teški vremenima, u iznenadnoj ugrozi i nevolji? Zar nije i aktualna kriza globalne virozne pandemije nešto što nas je iznenadilo, ugrozilo i ispunilo strahovima i mukom? I kako reagiramo? Što bismo mi, Isusovi učenici, trebali učiniti - zapitao se biskup te dodao kako je možda prvi poticaj pobjeći, kao što je većina apostola i učinila.

Biskup je podsjetio kako kada je Juda vidio da je izdao Učitelja i da nije postigao što je želio, vratio se svećeničkim glavarima i vratio novac te priznao da je izdao nevinog čovjeka.

- Na kraju se objesio. Bio je to čin očajnika koji si nije mogao oprostiti djelo koje je počinio, a čija se posljedica više nije mogla popraviti. Ipak, Isus je i tada njega držao prijateljem, međutim on je sam sebe osudio i kaznio - kazao je biskup.

Time je podsjetio koja se drama događa u duši koja pođe krivim putem, koja je spremna na izdaju najboljeg prijatelja.

- Nije li tako i s nama? Doista, braćo i sestre, najvažnije od svega u životu je ostati vjeran Isusu, sačuvati njegovo prijateljstvo i ne postati Isusov izdajica. Velika nas je nevolja, braćo i sestre, ove godine natjerala da ove najveće blagdane i u njima najveće događaje našega spasenja slavimo bez naroda, što se još nije dogodilo. Ipak smo povezani preko sredstava društvenog priopćivanja, interneta, no, htio bih vam reći, braćo i sestre, da nije najveća nevolja ova pandemija koja kruži svijetom i koja je strahom ispunila naša srca. Ne! Najveća nevolja je grijeh, koji je uvijek izdaja, izdaja Isusa Krista! To je najveće zlo koje nam se ne smije dogoditi! Zato u razmišljanju o muci Kristovoj obećajmo Gospodinu da ćemo mu uvijek biti vjerni, a kada ga svojim grijesima i zatajimo, da se poput Petra pokajemo te gorko zaplačemo. Ali nikada ne budimo Jude -  zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve osvrnuvši se na Veliki tjedan ispred nas biskup je poručio kako neka nam ovo vrijeme izolacije bude prilika za susret s Bogom i našim najbližima. Također, biskup je istaknuo kako će na Veliki četvrtak biti prijenos mise posvete ulja s počekom u 10 sati.

 

Da biste komentirali, prijavite se.