Biskup Košić među gradišćanskim Hrvatima

Dugi opstanak Hrvata u Mađarskoj (i Austriji), koji traje već više od četiri i pol stoljeća, ima se zahvaliti hrvatskim obiteljima, kulturnim institucijama i Crkvi koje su očuvale hrvatski identitet
Autor: biskupija-sisak.hr/Laudato/J.B. Photo: biskupija-sisak.hr ponedjeljak, 08. srpnja 2019. u 08:40

U subotu, 6. lipnja 2019. gradišćanski Hrvati su u mađarskom gradu Sambotelu proslavili svoj 11. Hrvatski dan. Program je započeo svetom Misom u katedrali Uznesenja BDM koju je predslavio biskup Vlado Košić u zajedništvu sa sambotelskim biskupom Janošem Sekeljem, njegovim generalnim vikarom Császárom Istvánom i župnikom Hrvatskog Židana Stjepanom Dumovićem. Biskup Sekelj pozdravio je sisačkog biskupa i sve okupljene Hrvate nazvavši ih uresom (kinčem) svoje biskupije.

Biskup Vlado zahvalio je na pozivu gradišćanskim Hrvatima i izrazio radost zbog zajedništva u vjeri. Dugi opstanak Hrvata u Mađarskoj (i Austriji), koji traje već više od četiri i pol stoljeća, ima se zahvaliti hrvatskim obiteljima, kulturnim institucijama i Crkvi koje su očuvale hrvatski identitet. Zaželio je da naši vjernici i dalje njeguju svoj jezik, kulturu i vjeru te doprinose svojim zalaganjem i mađarskom društvu u prijateljstvu i zahvalnosti mađarskom narodu i državi koja je postala njihova nova domovina.

Nakon Mise biskup Košić zadržao se kratko u razgovoru s biskupom Sekeljem i pozvao ga u Sisak te je nazočio i programu 11. Hrvatskog dana pod šatorom na Glavnom trgu, na kojem su nastupile i članice sisačke vokalne skupine 'Lipe'.

Biskup Košić je u nedjelju posjetio gradišćanske Hrvate u župi Čajta koju vodi župnik vlč. Branko Kornfeind. U župnoj crkvi sv. Martina predslavio je Misu sa župnikom Brankom i o. Martinom Nana.

Ove nedjelje župljani ove župe slavili su Pohod Marijin i biskup ih je u homiliji podsjetio da smo svi mi, kršćani, pozvani poput Marije koja je pohodila Elizabetu poći u susret drugima, našoj braći koja nas trebaju. Osobitost ovog blagdana je susret dviju trudnih majki koje se raduju životu i djeci koju im je Bog darovao. Naš narod i Europa izumire jer se roditelji zatvaraju životu. Biskup ih je potaknuo na velikodušnost da prihvaćaju i podupiru brojniju djecu u našim obiteljima koje su posebna meta đavlu i njegovoj borbi protiv Boga i Crkve.

Poslije svete Mise biskup je sudjelovao na zajedničkom druženju s vjernicima te se upoznao s bivšim i sadašnjim gradonačelnikom Schachendorfa ili Čajte, kako svoje mjesto zovu gradišćanski Hrvati u ovom dijelu Austrije.


 

Da biste komentirali, prijavite se.