Održan Svećenički dan

Tanja Baran održala je preavanje na temu 'Vjernici laici kao promicatelji kršćanske kulture u Hrvatskoj'.
Autor: biskupija-sisak.hr/Laudato/J.B. Photo: biskupija-sisak.hr četvrtak, 01. veljače 2018. u 19:00

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu 'Vjernici laici kao promicatelji kršćanske kulture u Hrvatskoj' održala je dr. sc. Tanja Baran. Na primjeru Udruge za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić' Baran je progovorila kako vjernici laici mogu aktivno sudjelovati u promicanju onih vrijednosti koje žive.

- Udruga je osnovana 2007. godine, a ime je dobila po svećeniku dr. Stjepanu Kranjčiću. Kako je 2008. godina bila godina 90. obljetnice rođenja i 40. godišnjice smrti Stjepana Kranjčića, Udruga je tu godinu posvetila ponajprije Kranjčiću sa željom da se uz pomoć Kranjčićevih štovatelja, prijatelja, podupiratelja, vjernika i ljudi dobre volje, osvijetli lik i djelo prerano preminuloga i neprežaljenoga svećenika dr. Stjepana Kranjčića koji u Križevcima uživa glas svetosti. Mi smo službeno civilna udruga građana koja se bavi promicanjem kršćanske kulture i to nam je primarno, ali sve naše aktivnosti koordiniramo sa svećenicima od kojih su neki i naši članovi. S vremenom, uvidjevši kako zapravo na nacionalnoj razini ima jako malo programa iz kršćanske kulture Udruga je osim promicanjem lika svećenika Stjepana Kranjčića započela i s još nekim aktivnostima. To su prije svega Dani hrvatskih svetaca i blaženika, Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić' te Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić' - rekla je Baran te dodala kako je u djelovanju i isključivim volonterstvom ova udruga pionir u načinu pokazivanja kršćanskih vrijednosti.

Osvrnuvši se u predavanju posebno na Dane hrvatskih svetaca i blaženika Baran je podsjetila kako će ove godine ova manifestacija proslaviti deset godina djelovanja.

- Ovaj četverodnevni duhovno-kulturni događaj ima za cilj slaviti hrvatsku svetost, poticati na hrvatsku svetost te posvetiti dodatnu pozornost hrvatskim svecima i blaženicima do kojih, iako ih imamo malo, nedovoljno držimo i o njima jako malo znamo - upozorila je predavačica te dodala kako u sklopu Udruge djeluje i molitvena zajednica.

Rečeno je da se radi o molitvenoj zajednici križevačkih župa u kojoj se moli za Crkvu, domovinu, duhovna zvanja, za osobne potrebe, te kako se molitvom posebno utječemo svim hrvatskim svecima i blaženicima, a moli se i za otvorenje procesa za proglašenje blaženim pokojnoga križevačkog župnika Stjepana Kranjčića.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o nadolazećim događajima u biskupiji, posebno pozvavši sve okupljene na tradicionalni Molitveni doručak Sisačke biskupije koji će se održati 6. veljače i biskupijsko hodočašće u Nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovac, koje će se održati 3. ožujka. Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda.

Sljedeći svećenički dan bit će 1. ožujka, a predavanje će održati psiholog i teolog p. Mijo Nikić.

 

Da biste komentirali, prijavite se.