Sjemeništarci sa zagrebačke Šalate hodočastili u Sisak

Odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa sa zagrebačke Šalate hodočastili su u nedjelju 4. veljače u Sisačku biskupiju.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA ponedjeljak, 05. veljače 2018. u 09:29

U prijepodnevnim satima pohodili su župu Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, želeći posjetiti novo odredište vlč. mr. Ivana Grbešića, koji je s pastoralnom godinom 2017./18. postao novi upravitelj već spomenute župe nakon šestogodišnjeg obnašanja službe duhovnika u Sjemeništu.

Ova župa je do sada iznjedrila nekoliko duhovnih zvanja, a trenutačno uz bogoslove ima i jednog sjemeništarca Ivicu Marina Feljana, maturanta, koji će od iduće godine započeti svoj filozofsko-teološki studij te užu pripremu za svećeništvo u zagrebačkoj bogosloviji.

Svečano euharistijsko slavlje u prepunoj crkvi Marije - Kraljice mira predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji sa Grbešićem, upraviteljem župe, vlč. Matom Malekinušićem, odgojiteljem u Sjemeništu te Vjekoslavom Uvalićem, trajnim đakonom Sisačke biskupije. Tijekom mise sakrament pomirenja dijelio je vlč. Petar Mlakar, duhovnik u Sjemeništu.

Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim sviranjem, pjevanjem i ministriranjem u zajedništvu s domaćim ministrantima. U homiliji rektor Pavlaković spomenuo je kako je prva nedjelja mjeseca veljače nedjelja kada se slavi Dan života. Govoreći o životu kao daru i otajstvu, posebno se obratio majkama i očevima, kazujući: "S vašim djetetom Bog ima plan. Čuvajte ga i volite. Sijte ljubav u dušu svoga djeteta i ta ljubav će vam se vratiti. Ta ljubav, ili život u ljubavi – to je blagdan života koji danas u Crkvi slavimo".

Pri koncu euharistije dvojica sjemeništaraca Emanuel Bukovec i Stjepan Kovačić posvjedočili su o svom duhovnom pozivu te približili okupljenima život u sjemeništu.

Po završetku mise uslijedio je zajednički objed u prostorima pastoralnog centra, a za dobru atmosferu pobrinuo se trajni đakon Uvalić zajedno sa svojom raspjevanom obitelji. Pohod župi donedavnog duhovnika zaključili su odlaskom do mjesnoga groblja gdje se nalazi kapela koja je do prije nekoliko godina služila kao župna crkva, a sada se u njoj okupljaju štićenice udruge „Betlehem". Tu su, nakon molitve desetice krunice, poslušali svjedočanstvo jedne od korisnica ove sigurne kuće i nakon zahvale rektora, sjemenišna zajednica se uputila na primanje kod sisačkog biskupa Vlade Košića u sisačkom Velikom kaptolu.

Biskup je sa svojim suradnicima gostima zaželio dobrodošlicu u Sisačku biskupiju te im iznio njezinu kratku povijest. Nakon srdačnog druženja i međusobnog darivanja, sjemeništarci su krenuli put Ivanić Grada, gdje su zaključili svoje hodočašće u Sisačku biskupiju večernjim euharistijskim slavljem u župi sv. Petra apostola.

Slavlje je predvodio duhovnik Mlakar. Na koncu slavlja o svojem pozivu posvjedočila su dvojica sjemeništaraca Filip Pranjić i Filip Šimunović. Ispred okupljenih župljana sjemeništarce je pozdravio i ugostio domaćin Branko Koretić, novi župnik ove drevne zajednice koja na području Moslavine živi već više od 220 godina.

 

Da biste komentirali, prijavite se.