Duhovni događaj 'Nightfever' okupio studente i misionare

Dvorište studentskog doma dr. Franjo Tuđman u Splitu u nedjelju 30. lipnja ponovo je bio centar duhovnog događaja poznatog pod nazivom 'Nightfever'.
Autor: smn.hr/Laudato/D.R. Photo: smn.hr ponedjeljak, 01. srpnja 2019. u 13:50

Ovogodišnja posebnost jest što su misu sa studentima slavili hrvatski misionari i misionarke iz Europe, Afrike i Južne Amerike.

'Mi misionari nismo išli po svijetu prenositi svoju mudrost, ili pak u tuđe krajeve donositi svoju kulturu. Ne! Mi smo poslani navijestiti Radosnu vijest evanđelja onima koji Krista ne upoznaše. Svojim djelima – otvaranjem škola, bolnica, pokušavamo tamošnjem stanovništvu poboljšati i olakšati svakodnevicu' – rekao je u propovijedi don Danko Litrić, najstariji hrvatski misionar koji djeluje u Ruandi.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije pri HBK. S njim je koncelebrilalo dvadesetak svećenika, između ostalih, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj don Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić, predstojnik Ureda za misije Splitsko-makarske nadbiskupije don Jakoslav Banić i predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr.sc. don Mihael Prović.

Po završetku euharistijskog slavlja uslijedilo je klanjanje, tokom kojeg su prisutni mladi mogli čuti svjedočanstva misionara i misionarki. Među njima je bila s. Ana Uložnik koja djeluje na Haitiju te don Dražen Klapež koji već četiri desetljeća boravi u Tanzaniji.

Inače, 'Nightfever' je nastao u Njemačkoj 2005. godine nakon Svjetskog dana mladih u Kölnu. Skupina studenata htjela je duhovnim sadržajem pružiti alternativu noćnim izlascima. Zanimljiv je koncept susreta. Naime, mladi sa svijećama u rukama stoje na ulicama i trgovima u blizini crkve i pozivaju prolaznike da uzmu svjetlo i uđu u crkvu. Kad osoba bude htjela otići, svijeću će ostaviti na za to predviđeno mjesto, te pokupiti iz košare jedan biblijski citat.


 

Da biste komentirali, prijavite se.