Nadbiskup Barišić: Betlehemska ljubav prihvaća nas cjelovito u svim našim lutanjima

Nadbiskup Marin Barišić predvodio je božićno slavlje sa zatvorenicima u kapelici Sv. Josipa Radnika u splitskom zatvoru Bilice
Autor: ika.hkm.hr/Laudato/D.T. Photo: smn.hr četvrtak, 26. prosinca 2019. u 18:07
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić već tradicionalno predvodio je božićno slavlje sa zatvorenicima u kapelici Sv. Josipa Radnika u splitskom zatvoru Bilice uz koncelebraciju župnika župe sv. Spasa na Mejašima don Hrvoja Draguna i župnog vikara don Josipa Ulića koji pastoralno i duhovno brinu o privremenim stanovnicima te ustanove, te biskupova tajnika don Nikole Šakića. Pjevanje božićnih pjesama na gitari je animirao đakon Mirko Šakić.
 
- Slavimo danas Božić u središtima naših gradova, po crkvama i katedralama, ali ovdje smo u predvečerje dana na periferiji grada i društva, i doista je ovo najprikladnije mjesto za slavljenje Božića jer Gospodin je došao upravo u takvu stvarnost - kazao je nadbiskup u uvodu mise.
 
U homiliji nadbiskup je istaknuo kako svatko od nas može imati Božić i kada ga ne slavi onako kako je navikao u krugu svoje obitelji, te da je upravo ovo vrijeme izoliranosti prigoda da susretnemo Isusa koji je došao među ljude ne zbog naših zasluga nego iz ljubavi i milosrđa.
- Nema situacije u čovjekovom životu koja izmiče Njegovoj ljubavi. Bog ulazi u našu stvarnost – u hladnoću, odbačenost i tamu te unosi svjetlo. Kada nasiljem odgovaramo na nasilje i osvetom na osvetu, tama u nama se povećava, no malo dijete Isus svjetlom svoje ljubavi može rasvijetliti sve tame u našim životima – rekao je nadbiskup.
Pojasnio je da ta betlehemska ljubav raste od jaslica preko križa do grba i uskrsnuća, da nas prihvaća cjelovito u svim našim lutanjima, te da u Njegovim očima svi imamo jednako dostojanstvo čovjeka bez obzira tko smo, odakle dolazimo i što smo u životu činili.
 
- Bog je postao čovjekom da bi i čovjek postao čovjekom, a to nije lako. Moguće je ukoliko izgradimo jaslice u srcu svakoga od nas i dozvolimo Krstu da se useli u naše živote. Njega ne plaši ono što u našim srcima može pronaći, a ne treba plašiti ni nas kada znamo ga svojom toplinom, svjetlom i bezuvjetnom ljubavlju može promijeniti - zaključio je nadbiskup.
 
Na samom završetku euharistijskoga slavlja, nadbiskup je zatvorenicima i osoblju čestitao Božić te sretnu i blagoslovljenu Novu godinu, zaželjevši da postanu životni prostor Isusova odrastanja. Nadbiskup je zatvorenicima poklonio krunice te knjige za zatvorsku biblioteku.
 
Da biste komentirali, prijavite se.