Nadbiskup Barišić: Gdje si bio kad su Gospodina osudili?

Izravni prijenos euharistijskog slavlja iz splitske prvostolnice bio je na Laudato TV-u.
Autor: smn.hr/laudato.hr/D.R. Photo: smn.hr ponedjeljak, 06. travnja 2020. u 11:41

U splitskoj prvostolnici sv. Dujma Nedjelju muke Gospodnje jučer je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i don Ante Mateljan, a đakonirao je don Nikola Šakić.

- Gospodin danas svečano ulazi u svoj grad Jeruzalem, a naši gradovi su prazni. Vjerujem kako ove godine, kada ne možemo svečano slaviti Gospodinov ulazak u Jeruzalem, naša srca postaju Jeruzalem u kojem Ga želimo primiti. Prostor vašega doma može postati crkva u pravom smislu - kazao je Nadbiskup zamolivši vjernike ispred malih ekrana da na stol stave križ i maslinovu granu te zapale svijeću.

U prigodnoj homiliji mons. Barišić je potaknuo vjernike da u svom životu odgovore na pitanje: Gdje sam ja bio kada su Gospodina razapeli i osudili? Naglasio je kako je to pitanje upućeno svim generacijama u svim vremenima jer se Kristova žrtva ljubavi odnosi na svakoga čovjeka.

- Uzmimo Petrov primjer. On je govorio kako nikada neće napustiti Gospodina, bio je siguran u sebe smatrajući kako će uvijek ostati dosljedan. Ima svoje snove koji su daleko od realnosti. Kada je probuđen iz svojih snova čini pogrešku, reagira suprotno od Gospodinove zapovijedi i svoga mišljenja. Odsijeca uho jednom sluzi, upotrebljava nasilje postajući kontradiktoran. Na kraju čak niječe Gospodina tri puta. Petar ne niječe Gospodina jer Ga mrzi, nego jer je zabrinut za sebe i svoju sigurnost, boji se progona i mogućih problema - nastavio je, dodajući kako se i nama svakodnevno događaju svi trenuci Petrova života.

Usprkos tome, mons. Barišić podsjeća da ne bismo trebali očajavati zbog toga jer postoji nada za nas.

- Nakon susreta Petrova i Gospodinova pogleda, Petar je zaplakao. Zaplakao je jer je uvrijedio Ljubav koja ga je beskrajno ljubila. Vrijeme Velikog tjedna nas želi približiti Gospodinu koji dolazi k nama sa željom da se pročistimo i pogledamo na naše život kroz različite uloge Petra, Ane, Pilata i Jude. Gospodin nas želi pogledom svoje ljubavi, bez riječi, upitati gdje smo bili kada su Ga osudili. Odgovorit ćemo ako pogledamo svoj svakodnevni odnos prema Njemu i bližnjemu - ustvrdio je.

Potom je pojasnio kako je grešnom i udaljenom čovjeku potrebno oproštenje, istaknuvši kako se trenutno ne možemo ispovjediti u sakramentu pomirenja, ali imamo mogućnost iskrenog kajanja.

- Pokajmo se u svom srcu jer smo uvrijedili Ljubav koja nam dolazi ususret kako bismo na pitanje: 'Gdje si bio kad su Gospodina osudili?' mogli odgovoriti na način: 'Bio sam uz Njega i Njegov križ' - zaključio je.

 

Da biste komentirali, prijavite se.