Nadbiskup Barišić srednjoškolcima: Vaš napor i trud je sjeme boljeg društva, države i Crkve

U koncelebraciji je bio i don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.
Autor: smn.hr/laudato.hr/D.R. Photo: smn.hr petak, 27. rujna 2019. u 11:43

Prigodom početka nove školske godine splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je u četvrtak, 26. rujna 2019. godine, u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, svečano euharistijsko slavlje za srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita. U koncelebraciji je bio i don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

Osvrćući se na prvo čitanje iz knjige proroka Hagaja (Hag 1, 1-8), mons. Barišić u homiliji je istaknuo kako Izraelci zaboravljaju na Gospodina po povratku u Jeruzalem i svatko se usmjerava samo na sebe i izgradnju svoje vlastite kuće, pri tome govoreći kako još nije vrijeme za izgradnju Doma Gospodnjega.

- Gospodin je izbavio Izraelce iz babilonskog sužanjstva preko kralja Kira koji ih vraća u njihove domove. No, Izraelci se ne usmjeravaju na izgradnju Doma Gospodnjega, na izgradnju duhovnih i moralnih vrednota, nego se svatko okreće prema svom vlastitom ja i prema svojoj vlastitoj kući. Stalno ističu kako još nije vrijeme za izgradnju Doma Gospodnjeg. Zato Gospodin šalje proroka koji ih upozorava na njihove pogrešne prioritete - rekao je nadbiskup.

Obraćajući se učenicima, potaknuo ih je na mudro korištenje svoga vremena i pravilno postavljanje ljestvice životnih vrednota.

- Ako pravilno postavite svoje vrijednosti, pronaći ćete vrijeme za ispunjenje svih svojih obveza i ništa vam u životu neće predstavljati veliki problem. Tada ćete spoznati kako ima vremena i pobijediti 'izraelsko opravdanje' o nedeostatku vremena. Na taj način ostvarujemo krepostan život koji je suprotnost od lijenosti, brige i pritiska - ustvrdio je mons. Barišić.

U nastavku propovijedi, nadovezujući se na evanđeoski odlomak (Lk 9, 7-9), upozorio je srednjoškolce na opasnost po kojoj Isus postaje samo predmet podučavanja.

- U školskom vjeronauku spoznajna razina ima veliku važnost. Krista trebamo upoznati kako bismo mu mogli povjerovati. No, ukoliko ga upoznamo samo na razini znanja, a ne i na razini osobnog susreta, naše učenje neće uroditi plodom. Naš Gospodin traži osobni susret kroz koji nam postaje prijatelj. U suprotnom, ostaje nam dalek bez obzira na gradivo koje smo naučili  poručio je nadbiskup.

Nadbiskup je zatim istaknuo kako se u evanđeoskom tekstu vide pokušaji definiranja Kristove novosti.

- Isusovi suvremenici nikako ne uspijevaju definirati njegovo djelovanje. Jedni smatraju kako je Ivan uskrsnuo od mrtvih, drugi govore o pojavljivanju proroka Ilije, dok treći smatraju kako je ustao neki od drevnih proroka. Gospodin Isus uistinu jest prorok nad prorocima koji i nas poziva na prorokovanje u svijetu u kojem živimo. Herod ne može razumjeti Isusa jer nije otvoren za novost njegova prorokovanja. Vi ste, draga mladosti, pozvani na nadilaženje Herodove zatvorenosti i na prorokovanje u suvremenom svijetu. Vaš napor i trud je sjeme boljeg društva, države i Crkve. Naša ste nada i proročko obećanje. Po svojim vrednotama i dobi proroci ste i svježina ovoga svijeta - ohrabrio je mons. Barišić mlade srednjoškolce, zaželjevši svima Duhom ispunjenu i blagoslovljenu novu školsku i vjeronaučnu godinu.

Na svetoj misi, koju je svojim pjevanjem uzveličao VIS Izidor iz župe sv. Andrije sa Sućidra, okupilo se oko 400 srednjoškolaca. Liturgijska čitanja, molitvu vjernika i prinos darova pripremili su i animirali učenici Zdravstvene škole u Splitu s njihovom vjeroučiteljicom Mirjanom Vučica. Na kraju svete mise predstojnik don Josip Periš uputio je riječi zahvale svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u organizaciji ovog euharistijskog slavlja kao snažnog svjedočanstva ljudskog i kršćanskog zajedništva.

 

Da biste komentirali, prijavite se.