Obilježen Dan mučenika Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

Na početku slavlja o. gvardijan, pozdravio je prisutne vjernike te pročitao imena naših fratara ubijenih od 1942. do 1948. godine.
Autor: franjevci-split.hr/laudato.hr/D.R. Photo: franjevci-split.hr četvrtak, 26. rujna 2019. u 10:58

U franjevačkom samostanu Uznesenja BDM u Makarskoj, u utorak 24. rujna 2019. godine, obilježen je Dan mučenika Provincije. Svečano euharistijsko slavlje u 18:00 sati predslavio je fra Ivan Landeka, magistar hercegovačkih bogoslova uz koncelebraciju gvardijana fra Stanka Dotura, fra Miljenka Odrljina i fra Filipa Budića. Na početku slavlja o. gvardijan, pozdravio je prisutne vjernike te pročitao imena naših fratara ubijenih od 1942. do 1948. godine.

Fra Ivan je u propovijedi potaknuo sve prisutne da mole Gospodina da ostanu čvrsto na putu vjere, iako možda neće morati svoje živote završiti mučeničkom smrću. Da bi ostali vjerni u životnim poteškoćama potrebno je da snagu crpimo u Euharistiji i susretu s Uskrslim Gospodinom, a to nam najbolje pokazuju naši fratri koji su prianjajući uz Krista hrabro odgovorili svim nedaćama svoga vremena.

Liturgijsko slavlje uzveličali su pjevanjem i ministriranjem franjevački bogoslovi koji se u samostanu BDM spremaju za obnovu redovničkih zavjeta. Ovaj drevni samostan je već godinama oaza mira za duhovne vježbe u kojem bogoslovi, uz zajednička razmatranja imaju priliku posvetiti se molitvi, provesti vrijeme u tišini, duhovno i tjelesno se okrijepit za nadolazeće životne obveze. I ovaj dan kada se sjećamo svih onih fratara koji su u raznim životnim protivštinama uspjeli ostati vjerni Kristovu Evanđelju itekako je putokaz i primjer mladoj braći kako odgovoriti zahtjevima suvremenoga društva koje sve više relativizira i odbacuje Evanđelje.

 

Da biste komentirali, prijavite se.