Predstavljen zbornik radova 'Zavičajna baština – Problemi i perspektive u upravljanju baštinom'

Zbornik radova 'Zavičajna baština – Problemi i perspektive u upravljanju baštinom'predstavljen je 24. listopada u Splitu.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA četvrtak, 25. listopada 2018. u 12:37

 Zbornik je objavljen u nakladi Crkve u svijetu,  u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine Slivno i Zavičajne eko-udruge Ričice, u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, 24. listopada.

O sedmom zborniku Zavičajne baštine govorili su prof. dr. don Mladen Parlov, prof. dr. Anđelko Mrkonjić, prof. dr. Ivan Pavić, doc. dr. Vedarana Šuvar i prof. dr. Lidija Petrić koja je istaknula da zbornik treba promatrati u svjetlu potrebe da se baština sagleda prije svega kao čuvarica identiteta, kako bi se valorizirala.

Zbornik je plod sedmoga znanstvenog stručnog skupa koji se u obliku okruglog stola 23. lipnja održao u Ričicama, a priredile su ga Udruga za očuvanje kulturna baštine Slivno i Zavičajna eko udruga Ričice.

Zborni sadrži četiri cjeline. U prvom dijelu obrađeno je prirodno bogatstvo Zabiokovlja, tj Imotske krajine, pitka voda (jezera, rječice, potoci, izvori, vrila i bunari), kojoj su posvećena četiri rada: Teologija vode i pastoral krštenja (don Mladen Parlov i don Alojzije Čondić), Znanstvena istraživanja vezana za Crveno i Modro jezero (Branimir Jukić i Ognjen Bonaci), Zeleno jezero (Ante Pavić), Vod na jeziku, voda u jeziku (Mladen Vuković). U drugom dijelu zbornika prikazano je etno biserje kroz radove: Etnografska zbirka Slivno (Dinka Alaupović Gjeldum), Slivanjska radionica stećaka (Ivan Alduk) te druge vrijedne radove. Treći dio zbornika donosi pjesme i humoreske, a četvrti dio priredio je autor i voditelj projekta Zavičajna baština i održivi razvoj Zabiokovlja u formi izvješća.

U sklopu projekta Od stećka do stećka sudjelovali su učenici osnovnih škola Lovreć, Cista Provo i Cista Velika, Zagvozd i Runović sa svojim mentorima: Ivanom Babić, Ivanom Nosić, Anitom Karin, Marijom Lozo i Marijanom Maršićem.

 

Da biste komentirali, prijavite se.