Proslava blagdana sv. Liberana u Splitu: "Što si bliži Bogu, to će Bog biti veći u tvom životu"

"Uskrsnuće je pobijedilo, a ne križ, patnja i smrt… Pozvani smo biti u ovom svijetu poput „soli Isusa“, koji je preko križa došao do Uskrsnuća.
Autor: ika.hkm/laudato.hr/D.R. Photo: ika.hkm.hr četvrtak, 25. srpnja 2019. u 15:21

Župa sv. Spasa na splitskim Mejašima proslavila je blagdan sv. Liberana, svoga zaštitnika, u utorak 23. srpnja, svečanim misnim slavljem i procesijom, koje je predvodio mladomisnik don Ivan Zovko u suslavlju sa župnikom don Anđelkom Dukićem, don Antom Mateljanom, don Ivanom Kovačevićem, don Jurom Vrdoljakom i nekolicinom drugih svećenika, bivših župnika i bivših kapelana.

Mladomisnik don Ivan Zovko je, u svojoj propovijedi kazao kako nas Gospodin u današnjem Evanđelju poziva ‘biti sol zemlje i svijetlo svijeta’.

- Mi smo oni koji smo pozvani dati ukus i okus ovome svijetu, a to je, dati smisao u besmislu svakodnevice, radost u ovom vremenu obilježenom strkom i neurozom… Uskrsnuće je pobijedilo, a ne križ, patnja i smrt… Pozvani smo biti u ovom svijetu poput „soli Isusa“, koji je preko križa došao do Uskrsnuća - kazao je Zovko.

Pozvao je vjernike da ne dopuste da njihovo mjesto – svijetlo u obitelji – zauzmu prolazne stvari, jer danas je ideal novac, njemu je sve počinjeno.

- Sv. Liberan bio je ispunjen žarom naviještanja Riječi Božje, u ono davno u 4. stoljeće, kada se svijet okretao, isto kao i danas, za zemaljskim požudama i u takvom je okruženju sv. Liberan bio svijetlo koje je ljudima svjetlilo. Bio je ono što je Bog tražio od njega, sol zemlje. Budimo Kristovi učenici i ne bježimo od svoje vjere, već svjedočimo Božju Riječ tamo gdje smo pozvani, kao što je to svjedočio sv. Liberan - rekao je don Ivan Zovko zaključivši svoju propovijed riječima nepoznatog autora ‘Što si bliži Bogu, to će Bog biti veći u tvom životu’“.

Na kraju misnog slavlja, propovjednik je podijelio mladomisnički blagoslov svim vjernicima, a posebno svome nećaku malom Duju kojega je don Ivan krstio na početku misnog slavlja..

Potom se je župnik don Anđelko zahvalio propovjedniku i ostaloj braći svećenicima, župnom zboru te s. Loreti Leventić, koja zbog nedostatka časnih sestara, uskoro prestaje na službi u župi sv. Spasa na Mejašima, a provela je u njoj (najviše vremena od svih pastoralnih suradnika) 25 godina, te je pozvao sve vjernike da dođu na Mladu misu don Andreja Marića, koja će se slaviti, u nedjelju, 28. srpnja, u župnoj crkvi sv. Liberana na Mejašima. Vjernici su, nakon mise, imali prigodu poljubiti moćnik sa svečevim moćima.

Da biste komentirali, prijavite se.