U Rogotinu proslavljena 100. godišnjica župe Presvetog Trojstva

U nedjelju, 16. lipnja u Rogotinu svečanim euharistijskim slavljem proslavljena stota godišnjica župe Presvetog Trojstva.
Autor: IKA/Laudato/L.G. Photo: IKA ponedjeljak, 17. lipnja 2019. u 11:36
Svečano euharistijsko slavlje kojem je prethodila procesija oko crkve Presvetog Trojstva predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić uz koncelebraciju župnika župe Presvetog Trojstva – Rogotin, don Ivice Barišića i ostalih svećenika.

Nadbiskup Barišić je istaknuo kako je 'Presveto Trojstvo idealna slika međusobnog zajedništva i ljubavi', prenosi IKA.

- Bog nije zatvoren u sebi, nego je zajedništvo Oca, Sina i Duha Svetoga. To zajedništvo ljubavi je Njegova najbolja definicija. Na sliku takvoga Boga, stvoren je čovjek. Ako smo u životu usmjereni samo na sebe postajemo sebični destruktivci koji su opasni za svoje društvo i obitelj - istaknuo je nadbiskup u propovijedi.

Govoreći o obitelji i obiteljskim odnosima, nadbiskup je pojasnio kako obitelj treba biti zemaljska slika Presvetog Trojstva. U toj zajednici, najbitnija je čovjekova povezanost s Gospodinom.

- Bez povezanosti s Gospodinom Bog nam postaje apstraktan, a Isus Krist postaje samo povijesna osoba o kojoj smo dobro informirani. Evanđelje nam postaje literatura, Crkva obična svjetovna organizacija, a liturgija predstava. Kako bismo izbjegli opasnost života bez Gospodina, potrebno je Bogu zahvaliti za sve darove Njegove ljubavi. Ako pustimo ljubav Presvetog Trojstva u naše živote, Bog nam postaje "Abba" – Otac, Isus Krist postaje "Emanuel" – Bog s nama, a liturgija spoj neba i zemlje - rekao je nadbiskup Barišić.

Na kraju euharistijskog slavlja nadbiskup Marin Barišić dodijelio je Anti Šunjiću – Tarzu zahvalnicu za životno svjedočenje i djelotvornu suradnju u pastoralnom poslanju mjesne Crkve i 50 godina aktivnog pjevanja u župi Presvetog Trojstva – Rogotin.

Župa se za proslavu obljetnice pripremala trodnevnicom koju su predvodili don Ivica Barišić, fra Kristijan Perković i fra Ante Prološčić, a misu su pjevanjem uveličali crkveni pučki pjevači župe Rogotin.

 
Da biste komentirali, prijavite se.