Zahvalnica za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Misa zahvalnica za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji upriličena je 3. listopada u Gospinom prasvetištu u Solinu.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA četvrtak, 04. listopada 2018. u 12:17

Misu je predslavio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem, solinskim župnikom i dekanom don Rankom Vidovićem, rektorom Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jurom Bjelišem i nadbiskupovim tajnikom don Gabrijelom Kamberom. Na početku Misnog slavlja nadbiskup je zahvalio Bogu na lijepo održanom Susretu obitelji u Solinu i svima koji su sudjelovali u organizaciji, od glavnoga Organizacijskog odbora do pododbora i njihovih voditelja, i svih koji su sudjelovali u organizaciji, a osobito volontera koji su veselo, razigrano, srdačno dali veliki obol cijelom Susretu kako bi on prošao u najboljem redu.

U propovijedi nadbiskup Barišić govorio je o Trećem nacionalnom susretu obitelji kao susretu s Gospodinom, susretu koji uvijek pomlađuje i koji potiče na nasljedovanje.
Biskup je protumačio evanđeoski tekst u kojemu Isus govori 'da se ne osvrćemo natrag, da pustimo mrtve da pokapaju svoje mrtve.'

- Riječ je o Isusovu upozorenju na naše odgađanje nasljedovanja, Isus ne dopušta takva zatezanja budući da hitnost nasljedovanja isključuje svaki razlog opravdanja za to, pa i onaj možda najjači kao što je pokapanje roditelja - pojasnio je nadbiskup Barišić.

U nastavku je nadodao kako su svi vjernici pozvani nasljedovati Krista, svaki u svom staležu, prema darovima Duha Svetoga, bili kao suprug ili supruga, majka ili otac, redovnik ili redovnica jer svi pripadamo jedno Crkvi.  Nadbiskup je izrazio nadu da su svi s ponosom sudjelovali u tom zajedničkom Susretu obitelji i da su osjetili u njemu zajedništvo i crkvenost, te da će s njega u svom srcu ponijeti brojne plodove obgrljene mišlju da je obitelj izvor života i radosti, kako je glasilo i geslo Susreta obitelji u Solinu.

Na kraju Mise, koju je pjevanjem animirao VIS 'Papa band', riječ zahvale nadbiskupu uputio je župnik Gospe od Otoka u Solinu don Ranko Vidović, pozvavši sve na zajedničko druženje uz zakusku u novim prostorijama pastoralnoga centra. Potom je predstavio maturanticu Jelenu Ćubelić koja ulazi u samostan klarisa. Nadbiskup joj je mladenački čestitao davši joj 'peticu', a ispunjena crkva je njezinu odluku pozdravila dugim i glasnim pljeskom. Druženje se nastavilo uz pjesmu, a organizatori su priredili i tortu sa slikom loga Susreta.

 

Da biste komentirali, prijavite se.