Svećeničkim susretom i Misom proslavljen zaštitnik Varaždinske biskupije bl. Stepinac

Ovom prilikom najavljen je 18. Križni put mladih Varaždinske biskupije koji će se održati 17. i 18. ožujka na trasi Mađarevo - Ljubešćica - Kučan Marof.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA subota, 10. veljače 2018. u 12:19

Uoči blagdana blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, ujedno zaštitnika Varaždinske biskupije, u petak 9. veljače u dvorani Biskupskog ordinarijata održan je svećenički susret. Nakon molitve, susret je otvorio generalni vikar mons. Antun Perčić koji je svećenicima dao nekoliko servisnih informacija. Između ostaloga, mons. Perčić je napomenuo kako će se od 25. veljače do 4. ožujka obilježiti 'Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini', pa će, prema tome, milostinja prikupljena na misama te treće korizmene nedjelje ići za Crkvu u BiH.

Vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih, najavio je 18. Križni put mladih Varaždinske biskupije koji će se održati 17. i 18. ožujka na trasi Mađarevo - Ljubešćica - Kučan Marof. Gost svećeničkog susreta bio je prelat dr. sc. Juraj Batelja koji je predstavio svoju novu knjigu o blaženom kardinalu Stepincu pod nazivom 'Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca'.

Dr. Batelja je postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, a cijeli radni život posvetio je proučavanju Stepinčevog života, istražujući stotine arhiva u domovini i inozemstvu te prikupljajući dokumentaciju koja sadrži više od 40.000 stranica. Tako ovo njegovo monumentalno djelo multidisciplinarnog karaktera na šesto sedamdeset sedam stranica donosi pregršt podataka o životu te progonu i mučeničkoj smrti blaženog kardinala. Osim toga, knjiga donosi i DVD s podacima mjerenja koncentracije toksičnih elemenata, naročito antimona, u uzorcima sakupljenim u Krašiću i Brezovici. U izlaganju dr. Batelje moglo se čuti mnogo podataka iz životopisa blaženog kardinala Stepinca. Neke informacije više manje su poznate, no neke od njih javnost do sada nije imala prilike čuti. Radi se o rezultatima 25 godina istraživanja dr. Batelje koje obuhvaća i dokumentaciju za proglašenjem Alojzija Stepinca blaženim.

Brojne slike, dokumenti, svjedočenja i drugi izvori vjerno svjedoče o progonu, zatočeništvu i mučeništvu tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa. Posebno su dojmljivi medicinski nalazi koji se odnose na trovanja kojima je bio izložen kardinal Stepinac tijekom služenja zatvorske kazne u Lepoglavi, kao i u posljednjim danima života u kućnom pritvoru u Krašiću.

Nakon svećeničkog susreta uslijedilo je misno slavlje u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak. U uvodu mise podsjetio je kako se ove godine obilježava 20. obljetnica otkako je kardinal Stepinac u Mariji Bistrici proglašen blaženim, te 120. obljetnicu njegova rođenja. Propovijed je održao dr. Batelja. Večer uoči spomendana smrti našeg blaženika dr. Batelja je s vjernicima podijelio nekoliko događaja iz života, kao i misli, blaženog Alojzija te svoje razmišljanje o tome kako je bl. Stepinac proveo svoj ovozemaljski život i koliki je trag ostavio iza sebe.

- Na dan Stepinčeve smrti nemojmo zaboraviti tadašnja olovna vremena. Željeli su pokopati nadbiskupa na neoznačeno mjesto, da mu se zametne svaki trag. Tako bi i bilo da zrno bačeno u zemlju nije imalo snagu života, a taj život bio je toliko ugođen prema ritmu Isusova srca da ga nikakva ljudska zloća i mržnja nije mogla toliko ugasiti u zemlju da iz nje ne uskrsne u slavu. Božje zrno bačeno u zemlju se ne gubi, nego stasa za život vječni. Pisao je Stepinac jednom prilikom svećeniku Varaždinske biskupije: 'Dragi velečasni. Nemoj biti zabrinut, Gospodin svojih ne ispušta iz vida. Prisjeti se samo da su stari Rimljani na grobove svojih pokojnika pisali 'Sjena, čak ni sjena, podlegao je svojoj sudbini'. Smrću je sve izgubljeno, ali mi vjernici u Uskrslog Krista znamo da on nije sjena nego Put, Istina i Život. Zato s hrabrim svjedočenjem osobne vjere vodite i pasite povjereno vam stado Božje'. Doista, imajmo povjerenje u Isusa Uskrsloga i tijekom svoga života ne klanjajmo se sjenama, već zbilji Isusove prisutnosti koja nam dolazi po snazi Njegove Božanske riječi i po slatkom zalogaju u svetoj Pričesti – kazao je.

Nadovezao se i na riječi svetog Pavla, koji je govorio 'vodit će vas pred upravitelje'.

- Nakon što su izrekli presudu našem blaženiku, on im kaže: 'Odveli su me u sobu ispod sudnice i ja sam umornu glavu naslonio na ruke i zaspao. Bio sam posve miran. Ako za istinu Božju treba ići u zatvor, evo idemo, ako na križ, neka nas razapinju, ako u smrt, sto puta bilo blagoslovljeno. Da smo htjeli izdati Crkvu Božju i učiniti je ropkinjom bezbožnog sustava, danas bismo stajali na počasnim tribinama i primali državna i partijska odlikovanja. Ali mene je tješila Isusova riječ, što bi vrijedilo sav svijet zadobiti, a dušu svoju upropastiti'. Nakon što su 1950. nadbiskupa pustili u Krašić, došao je k njemu izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova i pitao ga vjeruje li još uvijek u Boga. Stepinac je uhvatio krunicu koju je imao u džepu i molio Majku Božju za pomoć. Znao je da se događa nešto veliko i da se od njega očekuje da učini nešto protiv svoje savjesti i uvjerenja, pogotovo kada ga je ovaj priupitao zna li 'da su mu popovi osigurani'. Stepinac mu odgovara: 'Gospodine, ja ne znam o kakvom osiguranju govorite, ali ja znam da su meni osigurana dva metra zemlje i ta dva metra će se proširiti u vječnosti'. To je mjerilo vjere. Stepinac ne da je bio slijepo zaljubljen u Boga, nego si je razumski protumačio, svim srcem prihvatio i s Križem se Isusovim sljubio - kazao je, između ostaloga, u homiliji dr. Batelja.

 

Da biste komentirali, prijavite se.