Biskup Bogdan predslavio Misu u spomen na 25. obljetnicu smrti Damira Tomljanovića Gavrana

Vojni biskup Jure Bogdan predslavio je u nedjelju 17. veljače Misu u spomen na 25. obljetnicu smrti hrvatskog branitelja, legendarnog zapovjednika i pripadnika 1. Gardijske brigade Tigrova, Damira Tomljanovića Gavrana u njegovu rodnom Krivom Putu.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: MORH/J.Kopi ponedjeljak, 18. veljače 2019. u 09:26

Misi u župnoj crkvi Gospe Snježne prethodio je molitveni spomen u kome je biskup Bogdan poručio da nas danas obasiplju osjećaji poštovanja i divljenja na pukovnika Damira Tomljanovića Gavrana kao i na brojne poginule branitelje koji su svoje živote ugradili u slobodu Hrvatske, a kao kršćani smo svjesni da svaka žrtva ima svoj smisao pa tako i Gavranova. Čovjek ponekad može i krivo vrednovati neke događaje, no zato Bog ne zaboravlja, on sve vidi, vrednuje i nagrađuje. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast legendarnom junaku Domovinskog rata, uz članove Tomljanovićeve obitelji, odali su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i njezin savjetnik za branitelje Ante Deur, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general Mate Pađen, predstavnici braniteljskih udruga, lokalnih vlasti i drugi.

U svojoj homiliji Biskup Bogdan iznio je svoju ugodnu impresiju od svih koji su položili svijeće, cvijeće i vijence na Gavranov grob, da su se u osobnoj intimi sjetili Damira Tomljanovića Gavrana, nakon čega su se prekrižili. U tom znaku živio je i naš pokojnik, istaknuo je biskup Bogdan te prenio snažne poruke proroka Jeremije iz nedjeljnih čitanja. Bog nekima daje proročku viziju da idu naprijed i prenose njegove poruke.

Gavranova smrt nije uzaludna jer je i Krist uskrsnuo od mrtvih što je razlog naše nade. Grob nije kraj jer smrt je samo zarez u rečenici ljudskog života koji se nastavlja, što je temeljna istina naše vjere. Nama jedino preostaje truditi se i usklađivati život prema Božjoj riječi.

Svojim križem Krist nam je otvorio perspektivu vječnosti, zaključio je biskup Bogdan.

Misu su suslavili župnik Senja i Krivog Puta i profesor na Teologiji u Rijeci Richard Pavlić, vojni kapelani Ivan Blaževac i Milenko Majić, župnik u Gospiću Mario Vazgeč,  župni vikar Senja Nikola Prša i đakon Josip Tomljanović. Glazbom je misu animirao katedralni zbor iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike.

 

Da biste komentirali, prijavite se.