Biskup Bogdan u pastoralnom pohodu hrvatskim vojnicima u Poljskoj i Litvi

Tijekom posjeta biskup Bogdan pohodio je katedralu vojnog ordinarijata u Poljskoj u kojoj se nalazi kapelica posvećena kardinalu Stefanu Wyszynskom.
Autor: ika.hr/Laudato/D.T. Photo: vojni-ordinarijat.hr četvrtak, 22. ožujka 2018. u 09:15
Vojni biskup Jure Bogdan u pratnji državnog tajnika Tomislava Ivića, zamjenika načelnika GS OS RH general pukovnika Drage Matanovića i biskupskog vikara za pastoral MORH-a i GS OS RH don Marka Mede i suradnika boravi od 20. ožujka u pastoralnom pohodu pripadnicima hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i Litvi.
 
Prvog dana posjeta izaslanstvo predvođeno biskupom Bogdanom upoznalo se s povijesnim znamenitostima grada Varšave. Tijekom posjeta biskup Bogdan pohodio je katedralu vojnog ordinarijata u Poljskoj u kojoj se nalazi kapelica posvećena kardinalu Stefanu Wyszynskom. Tom prigodom biskup Bogdan istaknuo kako je riječ o čovjeku koji je stup vjere, baš kao što je i naš blaženik kardinal Stepinac. 
 
- Ono što je blaženi Alojzije Stepinac za Hrvate, to je kardinal Wyszynski za Poljake - rekao je biskup Bogdan.
 
U večernjim satima mons. Bogdan susreo se s hrvatskom veleposlanicom u Republici Poljskoj dr. sc. Andreom Bekić koja ga je upoznala s aktualnim stanjem odnosa i perspektivama daljnje suradnje između dvaju prijateljskih zemalja.
 
U nastavku pohoda biskup Bogdan sa izaslanstvom susreo se u ovim preduskrsnim danima s pripadnicima hrvatskog kontingenta koji su smješteni na području vojnog poligona Bemowo Piskie u sklopu borbene skupine pod vodstvom OS Sjedinjenih Američkih Država. Na poligonu ga je dočekao vojni kapelan za hrvatske vojnike u Poljskoj i Litvi vlč. Slavko Rajić.  Biskup Bogdan susreo se sa zapovjednikom 15. Mehanizirane pješačke brigade Jaroslawom Gromadzinskim te zapovjednikom Borbene skupine ojačane prednje prisutnosti pod vodstvom OS SAD-a u Republici Poljskoj pukovnikom Scottom Cheneyom. Tijekom susreta oba zapovjednika pohvalila su profesionalizam i odnos prema zadaćama hrvatskih vojnika tijekom proteklih pet mjeseci trajanja rotacije 1. HRVCON-a.  Zapovjednik 1. HRVCON-a bojnik Ivan Užarević je izaslanstvu predstavio rad kontingenta, koji je od svih nadređenih zapovjedništava ocijenjen najvišim ocjenama. 
 
Obraćajući se okupljenim pripadnicima hrvatskog kontingenta biskup Bogdan se osvrnuo na važnost dušobrižničke dimenzije te je istaknuo kako je upravo u tjednu prije Velikog tjedna prošle godine posjetio naše vojnike u Afganistanu, a da mu je posebno drago da ove godine posjećuje naše vojnike u Poljskoj i Litvi. 
 
- Svaki dan u svakoj Misi koju slavim, posebno se sjetim vas koji se nalazite u misijama izvan Hrvatske -  te i potaknuo da i do kraja ostanu profesionalni, na čast Hrvatske vojske, svojih obitelji i domovine Hrvatske. 
 
Biskup je nakon susreta svim hrvatskim vojnicima podijelio čudotvornu medaljicu BDM te im se pridružio na zajedničkom objedu u vojničkom restoranu.
 
Za sedamdeset pripadnika 1. HRVCON-a dana je mogućnost za sakrament ispovijedi, nakon čega je biskup Bogdan služio misu u koncelebraciji s vlč. Slavkom Rajićem i poljskim vojnim kapelanom te don Markom Medom, a u prisutnosti državnog tajnika Tomislava Ivića i zamjenika načelnika GS OS RH general pukovnika Drage Matanovića. 
 
U propovijedi je biskup naglasio važnost Biblije i Božje riječi u životu vjernika. 
 
- Bog je slao različite glasnike preko kojih je prenosio svoju poruku. Božja riječ i danas ima onu istu stvarateljsku snagu prema svima koji mu se otvoren kao na početku stvaranja kad "Bog reče i bi tako". Naš Bog jest utjelovljena Riječ – Isus Krist, koji iz ljubavi prema čovjeku podnosi drvo križa kako bi ga otkupio i darovao mu vječni život. Stoga, naš Bog jest Bog ljubavi – naglasio je biskup Bogdan.
 
Biskup se osvrnuo na liturgijsko čitanje od dana iz knjige proroka Danijela, koja donosi prigodu o trojici mladića, Sadaka, Mešaka i Abed Nega koji su se nalazili pred poganskim kraljem Nabukodonozorom i nisu se htjeli odreći svoje vjere i svoje tradicije. Biskup je potaknuo kako je i danas potrebno imati takvu čvrstoću karaktera pred svim životnim izazovima.
 
- Jedino snagom Božje riječi koju je potrebno uvijek iznova slušati i od nje učiti, može se ostati vjeran kršćanskim vrijednostima koje smo primili na krštenju i koje iz krštenja izlaze - naglasio je mons. Bogdan.
 
 Dodao je kako učenje za svakog od nas ne smije nikada prestati, jer ako od učenja odustanemo, odustajemo i od života. 
 
- Utjelovljena Božja riječ je Isus Krist, u njemu trebamo tražiti i nalaziti životne odgovore u svim životnim situacijama. On je naš spasitelj i jedini otkupitelj, izvan njega nema spasenja – napomenuo je. 
 
Na kraju propovijedi biskup Bogdan pozvao je hrvatske vojnike da i do kraja svoje aktivnosti u Poljskoj budu savjesni i odgovorni ljudi, baš kao i u proteklom vremenu ovdje, uvijek oslanjajući se na Božju snagu i milost. Prigodom posjeta i Mise u crkvi na poligonu Bemowo Piskie biskup Jure Bogdan uručio je kao znak zahvalnosti plakete poljskom i američkom vojnom kapelanu koji djeluju u okviru Borbene grupe u Republici Poljskoj. Biskup Bogdan nastavlja pastoralni pohod hrvatskim vojnicima koji se nalaze u Litvi.

 
Da biste komentirali, prijavite se.