Poruka biskupa Bogdana u povodu proslave Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta

Vojni biskup Jure Bogdan uputio je poruku u povodu proslave Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta - zaštitnice Vojnog ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja", 5. kolovoza.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL srijeda, 01. kolovoza 2018. u 08:14

U poruci podsjeća kako Djela apostolska u prvom poglavlju izvješćuju kako su se, nakon Isusova uzašašća na nebo apostoli vratili u Jeruzalem, te kako „svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom" (Usp. Dj 1, 12-14). Gospa je ona koja svojom majčinskom ljubavlju ujedinjuje prvu zajednicu Kristovih sljedbenika te ju učvršćuje u jedinstvu koje je - jednodušno! I nakon svojeg slavnog Uznesenja na nebo nije napustila tu svoju spasonosnu zadaću, nego nam svojim mnogostrukim zagovorom i dalje nastavlja pribavljati darove vječnoga spasenja. Zbog te se njezine majčinske skrbi za braću svojega Sina Blažena Djevica zaziva u Crkvi naslovima Odvjetnice, Braniteljice, Pomoćnice i Posrednice.

Crkva u Hrvata dodala je tim naslovima i još jedan, nama osobito drag, a to je Gospa velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. On je niknuo iz kršćanske duše našega naroda koji ju je uvijek tako rado zazivao i zaziva, molio joj se i moli, pogleda uprta u onaj njezin divni lik nastao još u doba hrvatskih vladara u katedrali Sv. Marije u Kninu, te ga je u prigodi marijanske proslave sada već davne 1976. godine, dao odliti u srebru i zlatu, kako bi ga zatim pronosio diljem Domovine, od Gospe od Otoka u Solinu do Biskupije kraj Knina, od Nina do Marije Bistrice i po hrvatskim katoličkim zajednicama i misijama u dijaspori, posvuda mu iskazujući svoju sinovsku ljubav i svoje štovanje, istaknuo je biskup Bogdan.
Ona je sva okrenuta prema nama da nas učini jednodušno postojanima u molitvi i jednodušno postojanim u kršćanskom življenju. U njezino srce i njezine ruke mi smo pohranili ono naše najveće što imamo, a to je: naš krsni savez s Bogom u koji je po krštenju, primivši ga, davno ušao naš hrvatski narod, pa je zato s pravom nazivamo i častimo kao Gospu našega Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, poručio je biskup Bogdan.

I ove godine, dok naša Vojno-redarstvena biskupija slavi svoju zaštitnicu Gospu velikoga hrvatskog krsnog zavjeta 5. kolovoza, istoga dana hrvatski narod u domovini i inozemstvu obilježava Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja". Taj veliki povijesni dan podsjeća nas na jednodušnost, zajedništvo i odlučnost hrvatskog naroda i uopće većine stanovnika Republike Hrvatske u obrani vlastitog doma, samostalnosti i suverenosti hrvatske domovine na cijelome njezinome teritoriju. Jednodušnost, sloga, upornost, spremnost na najveće žrtve pridonijeli su oslobođenju okupiranih područja i učvrstili nadu cijeloj naciji u slobodu i bolju budućnost svih stanovnika naše domovine. Sve nas to potiče i usmjerava da se okupimo i ove godine na središnju svečanost u hrvatskome kraljevskome gradu Kninu 5. kolovoza gdje ćemo u misi u Gospinoj crkvi moliti za svoju Domovinu, za sve ljude u njoj, za mir, sklad, slogu i ljubav među njezinim stanovnicima, mudrost u upravljanju, za napredak sviju, pozvao je vojni biskup.

Podsjetio je da nije tako dugo kako su naš narod i domovina iskusili i živjeli pravu Oluju jednodušnosti i postojanosti tijekom ovogodišnjeg Svjetskoga nogometnog prvenstva. I premda pjevamo različitim glasovima u višeglasnome zboru nacije svi smo mi živjeli duboki osjećaj jednodušne postojanosti. Uživali smo i radovali se zajedno u skladnoj simfoniji samopoštovanja, međusobnog uvažavanja i ponosa koji su se kao i vojno-redarstvena Oslobodilačka operacija Oluja prije 23 godine prelili i izvan granica naše domovine. To stanje duha utemeljen je razlog za optimizam i bolju budućnost, rekao je biskup, istaknuvši kako je upravo jednodušna postojanost 'Oluja jednodušne postojanosti' kojom rađa zajedništvo Isusovih učenika okupljenih oko njegove Majke, ono što nam se čini osobito potrebnim i iznimno važnim u našem vremenu u našem narodu: jednodušna postojanost u našoj katoličkoj vjeri, u molitvi i u kršćanskom životu, u svim izazovima koji stoje pred nama: pred demografskim problemima koji prijete nestankom našem narodu i državi, pred mnoštvom otvorenih socijalnih problema koji ugrožavaju naše obitelji, djecu i mlade. Treba nam puno jednodušne postojanosti u obnovi i obrani obitelji i braka kao temeljnog i ničim zamjenjivog puta čovjeka, Crkve i društva, u konsenzusu oko naših temeljnih društvenih i državnih vrijednosti koje ćemo znati promicati i koje ćemo znati čvrsto braniti i sačuvati. U svemu tomu nam je potreban zagovor Bogorodice Djevice Marije, naše Gospe u čije smo ruke i srce položili naš krsni savez s Bogom, taj sveti temelj našeg kršćanskog i nacionalnog identiteta, zaključio je biskup Bogdan, zaželjevši svima blagoslovljenu ovogodišnju proslavu Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.

 

Da biste komentirali, prijavite se.