Benediktinke o koronavirusu: 'Bog uništava sve bogove koje smo sebi stvorili'

Lako nam je pojmiti da je Bog velik, svemoćan i dobar sve dok pred nama nije razdoblje kušnje.
Autor: hkm.hr/laudato.hr/D.R. Photo: Filip Brala/PIXSELL petak, 03. travnja 2020. u 14:23

Sedam sestara benediktinki svete Marije iz samostana u Zadru napisale su za Hrvatsku katoličku mrežu ohrabrujuće poruke za sve obitelji i samce u izolaciji.

I sestre su se same dolaskom u klauzurni samostan morale naučiti na 'izolaciju', prihvatiti način života u kojemu se mjesto nikada ne mijenja, za njih je to pak cijeli život, za nas samo određeni period vremena. No, puno nam govori činjenica da ove sestre unatoč 'izolaciji' žive u obilju radosti, u punini slobode.

- U ovom vremenu neizvjesnosti, straha i panike uslijed epidemije, mi sestre, zagovornice pred Bogom  i moliteljice, svakodnevno predajemo Bogu u ruke sebe i sve ljude ovoga svijeta. Za nas se ništa nije promijenilo. Bog sve pretvara u privremenost osim svoje neizmjernosti. Bog nas je stvorio za sebe ništeći u nama i oko nas sve bogove koje smo sebi stvorili - stoji u jednom od pisama.

Kazale su kako je u vremenima bolesti, teškoća i nemira teško je zadržati pouzdanje u Boga. Lako nam je pojmiti da je Bog velik, svemoćan i dobar sve dok pred nama nije razdoblje kušnje. Tada vjera postane sporedna i borimo se za goli život.

- Sve što ljudski možemo poduzeti je potrebno i razborito, ali nedovoljno ako se ne okrenemo Bogu. On jedini može umiriti naše srce, razbistriti naše misli i pružiti nam nadnaravno razumijevanje, nadu i snagu. Važno je zadržati pouzdanje u Boga. Pazimo da pri tome ostanemo vjerni, a ne izgubimo krijepost razboritost - kazale su sestre benediktinke.

Istaknule su, između ostaloga, kako u ovoj situaciji ne smije izostati ni smisao za humor, opuštajući trenuci razgovora igre i smijeha. I kao kruna svega ponovno otkrivati ljepotu zajedničke obiteljske molitve.

- Što poručiti svima koje je ova bolest primorala vratiti se kući u obitelj? Nije li ovo Božja providnost, Bog nas vraća na početak u obitelj, Bog nas vraća kući, izgubljenu djecu vraća kući da se iznova uče voljeti, poštivati jedni druge, slušati jedni druge, pomagati, zajednički dogovarati poslove i obaveze, preuzimati poslove i odgovorno ih izvršiti i nadasve zajednički moliti. Kršćanske obitelji bez molitve, ne poziva li nas Bog i na zajedničku molitvu u obiteljima? - zapitale su se.

Na koncu su pozvale da ne zaboravimo svoje misli i duh uzdizati Bogu, zazivati blagoslov na sve, naročito na bolesne, zaražene, medicinsko osoblje da im Gospodin dade snage i strpljenje jer im nije lako. 

 

Da biste komentirali, prijavite se.