Čudo Svetoga Križa: „Križ je znak slave i pobjede Isusa Krista nad grijehom i smrću!“

Čudo Svetoga Križa, značajna paška crkvena relikvija iz 15. st., proslavljena je u župi Uznesenja BDM u Pagu u utorak 23. srpnja.
Autor: zadarskanadbiskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: zadarskanadbiskupija.hr četvrtak, 25. srpnja 2019. u 15:29

Svečano misno slavlje u paškoj zbornoj crkvi Marijina uznesenja predvodio je don Dario Tičić, župnik zadarske župe Uznesenja BDM, domaći paški sin.

Čudo Svetog križa spomen je na događaj od 23. srpnja 1413. g., kada je u dominikanskoj crkvi Sv. Antuna opata u Starom gradu Pagu pred vjernicom prokrvario korpus križa. Paški dominikanci tu su krv tada skupili u pliticu koja se sada kao relikvija nalazi u crkvi sv. Tome od Frara u Veneciji, gdje su je  paški dominikanci ponijeli kada su otišli iz Paga 1807. g., jer je tada za Napoleonovih osvajanja prestao postojati paški dominikanski samostan.

Križ je iz dominikanskog samostana u pašku zbornu crkvu prenesen 1811. g. Inače se nalazi u kapeli Svetog Križa u paškoj župnoj crkvi i nosi se u procesiji na Veliki petak oko grada Paga. Uz Sveti Trn iz Isusove krune i Majku Božju od Staroga Grada koju se osobito štuje od Velike Gospe do Male Gospe, Sveti Križ je treća velika paška svetinja. O njima su za svojih pohoda Pagu tijekom povijesti govorili svi papinski vizitatori i biskupi. Predvođeni tim čudotvornim Križem, Pažani su došli iz Starog grada u novi Pag čija je gradnja počela 1443. g., a prvi stan u novom gradu Pagu datira od 1478. g. U spomen na taj povijesni događaj i želji da se počasti nekadašnja prisutnost dominikanaca u Pagu koji su stoljećima bili čuvari toga križa, o. Anto Gavranović, prvi dominikanac iz župe Pag nakon 200 godina, u procesiji  prije mise unio je čudotvorni križ u pašku zbornu crkvu.

Iz dominikanske crkve sv. Antuna opata u pašku zbornu crkvu preneseni su čudotvorni križ, oltar na koji je križ položen a nalazi se u pokrajnjoj desnoj kapeli paške zborne crkve i oltar Gospe od Ružarija koji se nalazi na ulazu u zbornu crkvu.

- Procesijom s križem kojega je nosio paški mladomisnik o. Gavranović želimo počastiti sve generacije dominikanaca koje su stoljećima čuvale Sveti Križ. Kada su dominikanci odlazili iz Paga, predaja kaže da su sakrili taj križ u slamnjaču želeći ga ponijeti sa sobom u Italiju. Ali bila je nevera, oni su pošli, a Križ je ostao u Pagu. Bogu smo zahvalni za toliki dar i tri velike paške relikvije koje su biseri naše vjere - rekao je don Dario Tičić, istaknuvši da je taj križ bio osobiti znak štovanja naših predaka, govori činjenica da je došao sve do naših dana.

Zadarska nadbiskupija izvjestila je kako je don Dario u propovijedi govorio o značenju križa i obezvrjeđivanju koje u svijetu doživljava.

- Prije 606 godina taj Križ koji je došao do naših dana bio je obliven krvlju. Kronike pišu da je krv iz njega tekla kao iz živog čovjeka. To je bilo čudo. Pišu da je i tada bilo vruće kao i danas. Pobožna žena ušla je u crkvu sv. Antuna opata prije večernjeg Anđeoskog pozdrava, uzdižući u svojoj boli i nevolji oči prema križu. Vidjela je da križ krvari - rekao je don Dario.

- Taj liturgijski čin nije izraz nostalgije za nečim što je davno bilo. To je slavlje znaka  „ludosti Isusovog križa kojega ne mogu uništiti vrijeme ni granice. Jer Isus Krist je u ‘ludosti’ svoje ljubavi prema čovjeku na križu za nas dao svoj život. Prolio je svoju božansku krv - poručio je propovjednik.

Podsjetio je da su Hrvati, kada su došli na otok Pag, tu već zatekli dobro uređenu kršćansku zajednicu koja je imala svoga biskupa u Caskoj. Kasnije u Srednjem vijeku, kada je povijesno bogata lokacija Caska u istoimenoj paškoj uvali devastirana, središte otoka premjestilo se na mjesto današnjeg Starog grada Paga.

Providonosno je da se Čudo Svetog Križa u Pagu slavi na blagdan kada Crkva časti sv. Brigitu Švedsku, a ta je svetica na uzvišeni način osobito štovala Isusovu muku.

Nakon ophoda don Dario je, držeći čudotvorni križ pred sobom na glavnom oltaru, pročitao molitvu sv. Brigite Švedske kojom je ona u svome mističnom razmatranju častila Isusovu muku, smrt i križ. Ta posvetna molitva Kristu govori kako se Isus koji je sudac sviju, predao opakom ljudskom sudu; svojom božanskom krvlju otkupio je naše duše; na križu, vrhuncu svoje patnje za spas čovjeka, pokazao je svoju ljubav prema ljudskom rodu.

Nakon molitve Križu po riječima sv. Brigite, don Dario je prisutne blagoslovio s čudotvornim križem. Nakon mise, puk je ostao častiti Sveti Križ koji se nalazio ispred glavnog oltara klanjanjem, dodirom i cjelovom.

Uz o. Antu Gavranovića, u misi su suslavili paški župni vikar Zbigniew Korz i još četvorica poljskih svećenika koji se nalaze u ljetnom pohodu paškoj župi. U ime poljskih svećenika, don Kazimir Kuman, pastoralno djelatan u biskupiji Trnovska, u gradu Mielecu, rekao je da su duboko i s poštovanjem doživjeli proslavu Čuda Svetog Križa.

- Križ je znak spasenja i put prema vječnosti. Križ pomaže čovjeku u trpljenju i vodi nas do neba - poručio je don Kazimir, istaknuvši povezanost hrvatskog i poljskog naroda i po povijesti koja je u oba naroda bila u znaku progona i križa, ali i vjernosti Isusu Kristu i njegovom križu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.