Mons. Puljić: Euharistijski Krist u središtu je kršćanske vjere

Nadbiskup je poručio kako euharistija snaži i jača Crkvu koja živi od slavlja euharistije.
Autor: zadarskanadbiskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: zadarskanadbiskupija.hr petak, 10. travnja 2020. u 13:07

Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak 9. travnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- Obred Večere Gospodnje vraća nas u Dvoranu ustanove svećeničkog reda i Presvete Euharistije, u sklopu židovske Pashe koja je označavala prijelaz iz egipatskog ropstva u slobodu. Isus je večeru Pashe započeo osobitim očitovanjem radosti zbog toga trenutka te je i rekao: ‘Svom sam dušom čeznuo blagovati s vama ovu Pashu’. Kako su to apostoli doživjeli, da Isus tako izražava svoju radost i svoju čežnju koliko je htio blagovati Pashu s njima - rekao je mons. Puljić.

Potom je istaknuo kako je Isus tada učinio i druge postupke koji su se razlikovali od uobičajenog načina proslave Pashe.

- Isus je uzeo kruh, blagoslovio ga, podijelio svojim učenicima, a onda i čašu vina koje je pretvorio u svoju krv. Drugo što je još učinio je obred pranja nogu kojega je samo apostol Ivan zabilježio. Time je Isus te večeri učinio zapravo tri djela: ustanovu presvete euharistije, svoje učenike zaredio je i ovlastio da to čine u njegovo ime, a zahvaljujući toj Isusovoj odredbi, mi smo sljednici te Božje odredbe i slavimo euharistiju povlašteni Božjom vlašću - rekao je nadbiskup Puljić.

Zatim je poručio kako euharistija snaži i jača Crkvu koja živi od slavlja euharistije.

- Euharistijski Krist u središtu je kršćanske vjere i života kao otajstvo vjere. On je naša hrana i naša popudbina koja je nama putnicima u ovom prolaznom svijetu potrebna. To je ta neprolazna hrana koju Crkva koristi, slavi i od nje živi. Prolazi svijet i njegova slava. Gospodin je blizu - zaključio je nadbiskup Puljić.

U misi su suslavili mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, katedralni župnik Josip Radojica Pinčić i nadbiskupov tajnik don Damir Šehić.

 

Da biste komentirali, prijavite se.