Nadbiskup Puljić: molitva i preventiva kao ključ obrane od opasnog virusa

Pismo mons. Želimira Puljića kleru i vjernicima Zadarske nadbiskupije.
Autor: zadarskanadbiskupija.hr/Laudato/K.P. Photo: Patrik Macek/PIXSELL subota, 14. ožujka 2020. u 12:12

Bolesti su kroz povijest bile i ostale sastavni dio ljudskoga života. I tako će biti do konca svijeta. Svatko ima mogućnost u tim trenucima iskusiti slabost i nemoć, pa mu je potrebna utjeha i snaga. Normalno je, stoga, i opravdano tražiti liječnika, obratiti se roditeljima i prijateljima, utjecati se nebu i nebeskim zagovornicima. Posebice Blaženoj Djevici Mariji koja je 'utočište i zdravlje bolesnih', a naš puk je zaziva kao 'Gospu od Zdravlja'. Istina, golemi napredak medicine i ljekarništva olakšao je i ubrzao liječenje mnogih bolesti. Ali, svjedoci smo  kako se javljaju do jučer nepoznate bolesti i razne ovisnosti (od droge, alkohola, kocke i igara), do stresova i brojnih psiholoških oboljenja. Dovoljno nepoznat 'Korona virusa' stvorio je zadnjih tjedana ogromnu paniku među ljudima. Vjerujemo i nadamo se kako će medicina i za njega naći lijeka, piše u svom pismu nadbiskup zadarski Želimir Puljić.

- Ne smijemo, međutim, gubiti iz vida da je čovjekov život na zemlji trajno izložen raznim bolestima i podložan razaranju i umiranju. A potpuno ozdravljenje on ne će postići na ovome svijetu, nego tek na koncu vremena, kad će se raspadljivo obući u neraspadljivost, a smrtno u besmrtnost (1 Kor 15,53). Tek tada, naime, neće biti više ni tuge, ni jauka, ni boli, a Bog će otrti svaku suzu s naših očiju (Otk 21, 4). Dok se to ne ostvari, preostaje nam mukotrpna borba za očuvanje cjelovitoga zdravlja duše i tijela. U brizi očuvanje zdravlja duše i tijela čovjek je dužan koristiti raspoloživa naravna i nadnaravna sredstva. Vjernici pri tom ne zaboravljaju kako im nebeski zaštitnici stoje na raspolaganju. U prvom redu tu je ona koju nam je Spasitelj predao kao majku prije same smrti na Kalvariji. Ona je tako postala naša zagovornica i majka koja je kao zdravlje bolesnih 'slika sigurne nade i utjehe' – piše mons. Puljić.

U tom vidu uz pridržavanje onoga što nam zdravstvene mjere nalažu, kao vjernici pred zbiljom iskušenja 'korone virusa', obraćamo se žarko našim nebeskim zaštitnicima, posebice 'Gospi od zdravlja' i svetom Roku zaštitniku od kuge i svih zaraznih bolesti. Molimo ih usrdno neka nam pomognu biti postojani u pravoj vjeri. A njihov zagovor i pomoć neka nas očuva od opasnih bolesti i udijeli mir duši i tijelu. Stoji u pismu.

Odredbe i upute o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika nadbiskupa Puljića možete pronaći ovdje.

Da biste komentirali, prijavite se.