Razgovor s nadbiskupom Puljićem: Trideset godina biskupskog ređenja

U opširnom razgovoru za IKA i Hrvatski katolički radio, nadbiskup Puljić govorio je o svom biskupstvu.
Autor: ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R. Photo: laudato.hr srijeda, 15. siječnja 2020. u 15:57
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije spomenuo se jučer 30. godišnjice svoga biskupskog ređenja. Na dan 14. siječnja 1990. godine u Dubrovniku ga je za dubrovačkog biskupa zaredio kardinal Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup.
 
U opširnom razgovoru za IKA i Hrvatski katolički radio, nadbiskup Puljić prisjetio se okolnosti svoga imenovanja.

- To je bio događaj za Dubrovnik koji je bio na prekretnici. Već u siječnju se osjećalo ozračje promjena, u narodu se osjećala želja i nada da se primičemo nečemu čemu ćemo se radovati. To je promjena sustava, komunizam slabi, demokratsko ozračje se približava. U tom ozračju preuzeo sam dužnost biskupa i Dubrovnik sam doživio u pravom slobodarskom duhu - kazao je mons. Puljić.

Glavnu ulogu kod imenovanja biskupa uvijek ima apostolski nuncij. U ovom slučaju to je bio mons. Gabriel Montalvo. On je tu odluku priopćio kandidatu koji ju je u slobodi trebao prihvatiti ili odbiti, makar bila odluka Svetog Oca
 
- Bio sam iz Sarajeva pozvan doći kod nuncija u Beograd. Nisam ni slutio o čemu će biti razgovor. Pretpostavljao sam da će biti nešto iz Sarajeva, jer tamo je u to vrijeme bilo nekih poteškoća oko Radosne vijesti. Pretpostavio sam da se nuncij možda htio malo posavjetovati. Kad sam došao, nakon desetak minuta razgovora, nuncij mi je rekao: 'Dubrovački biskup je u zdravstvenim poteškoćama. Tražili smo nasljednika. Ja sam zadužen da Vas upitam hoćete li to prihvatiti' - prisjetio se nadbiskup Puljić.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

 
Da biste komentirali, prijavite se.