Zaključena svetkovina sv. Stošije

Sveta Stošija, 'najslavnija građanka Zadra', čiji je kult štovanja raširen na kršćanskom Istoku i Zapadu, podnijela je mučeništvo na Božić 304. g. u Srijemskoj Mitrovici, za vrijeme progona cara Dioklecijana.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA utorak, 16. siječnja 2018. u 11:41

"Svetost se ne sastoji u tome da se hvalimo kako smo vlastitim silama ispunili neku psiho-fizičku disciplinu i dosegli neko uzvišeno stanje uma. Svetost je u tome da ponizno i strpljivo, iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu, prihvaćamo velike i male izazove života, da u svemu tražimo Božju volju, a ne svoju. Svetost je spremna uhvatiti se u koštac sa svim problemima jer crpi snagu iz Isusa Krista i njegovog križa", poručio je , vojni biskup u RH Jure Bogdan, na svečanom koncelebriranom slavlju koje je na svetkovinu sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, predvodio u ponedjeljak 15. siječnja u zadarskoj prvostolnici.

Sveta Stošija, 'najslavnija građanka Zadra', čiji je kult štovanja raširen na kršćanskom Istoku i Zapadu, podnijela je mučeništvo na Božić 304. g. u Srijemskoj Mitrovici, za vrijeme progona cara Dioklecijana. Stoga je u svjetlu božićnog otajstva Božjeg utjelovljenja biskup Bogdan u propovijedi razmatrao kako "sv. Stošija i drugi kršćanski mučenici svjedoče o temeljnom suglasju ljudske naravi i svjetla vjere".

- Ateizam 19. i 20. st. proglasio je: 'Bog je mrtav! Bog ne postoji!' Hoće li pogubne ideologije 21. st. proglasiti: 'Čovjek je mrtav! Čovjek ne postoji'!? Čini se da im je to cilj!? Jer prema njima ne postoji univerzalna ljudska narav?! Osluškivanjem glasa prirode, Božjeg stvorenja, očuvat ćemo naše obitelji i čitavo društvo od pogibeljnih umotvorina i apstrakcija bez temelja u stvarnosti - poručio je mons. Bogdan, istaknuvši kako nije potrebno biti katolik ili kršćanin kako bismo uvidjeli temeljne istine o spolnosti, braku i obitelji.

Realistična filozofska antropologija promatra cjelokupnu stvarnost čovjeka kao jedinstvene osobe, obdarene duhom i tijelom, ne svodeći ga ni na apstraktni um ni na biološko-kemijski sustav. Unatoč zaglušne buke glasova koji se dižu protiv Katoličke Crkve i njenog nauka, ne smijemo zaboraviti da na području spolnosti i obitelji Crkva ponajprije naučava ono što je prirodom već upisano u ljudsku narav i savjest, a Evanđeljem samo potvrđeno i usavršeno. Vjera ne sputava narav, nego je oslobađa grijeha kako bi se potpuno mogla ostvariti u slobodi, istini i ljubavi. Tada čovjek postaje kadar razviti nesebičnu plodnost koja se krije u pšeničnom zrnu, rekao je mons. Bogdan.

- Pšenično zrno, koje je bilo i Isusov životni put, slika je spremnosti na žrtvu, ali istodobno predstavlja nadu. „Govoreći o uskrsnuću, sveti Pavao koristi sliku pšeničnog zrna koje se nakon smrti preobražava u novi život. Tako križ postaje ključ kojim nam se otvaraju vrata Neba - rekao je vojni biskup.

U propovijedi je biskup upozorio da se u naše vrijeme javljaju neke skupine koje niječu postojanje univerzalne ljudske naravi, niječu postojanje svojstava koja pripadaju čovjeku ukoliko je čovjek. Podsjetio je na riječi pape Franje iz apostolske pobudnice 'Radost ljubavi': "Rodna ideologija zamišlja društvo bez razlika između spolova, čime dokida sam antropološki temelj obitelji. Zabrinjava činjenica što se neke od tih ideologija nastoje nametnuti kao jednoumlje koje određuje kako treba odgajati djecu. Nemojmo pasti u grijeh nastojanja da zamijenimo Stvoritelja. Mi smo stvorenja, nismo svemoćni. Stvaranje je prije nas i mora biti primljeno kao dar. Istodobno, pozvani smo čuvati naše čovještvo, a to znači prije svega prihvatiti ga i poštivati takvo kakvo je stvoreno."

- Svetkovina sv. Stošije, kojom u Zadarskoj nadbiskupiji završava božićno vrijeme koje je Crkva intenzivno živjela na ljudskoj, obiteljskoj, društvenoj i liturgijskoj razini, snažan je poticaj da božićno otajstvo Bogoutjelovljenja prenosimo u svakodnevicu, u prostore u kojima živimo i radimo, u naše obiteljske, društvene i međuljudske odnose. Neka nam sv. Stošija izmoli milost da postanemo pšenično zrno koje će donijeti obilat rod na korist braći i sestrama i na veću slavu Božju - potaknuo je mons. Bogdan, naglasivši da je sv. Stošija hrabra žena koja je u Isusu Kristu pronašla smisao i ispunjenje svog života sve do mučeničke smrti.

Na dan međunarodnog priznanja Hrvatske, potaknuo je na molitvu i za potrebe hrvatskog naroda i domovine.

Večernjim slavljem u kojem su sudjelovali brojni vjernici i hodočasnici i iz obližnjih biskupija, zaključena je proslava nadbiskupijske zaštitnice Anastazije. U misi su koncelebrirali zadarski nadbiskup Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, dubrovački biskup Mate Uzinić, šibenski ordinarij i umirovljeni biskup Tomislav Rogić i Ante Ivas, gospićko-senjski ordinarij i umirovljeni biskup Zdenko Križić i Ante Ivas i brojni svećenici iz cijele Hrvatske.

 

Da biste komentirali, prijavite se.