Betlehemsko svjetlo u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Članovi Počasnog karlovačkog voda donijeli su betlehemsko svjetlo u ponedjeljak 17. prosinca 2018. godine u Nacionalno svetište svetog Josipa.
Autor: mons. Antun Sente, ml./Laudato/M.S. Photo: mons. Antun Sente, ml. srijeda, 19. prosinca 2018. u 14:16
Betlehemsko svjetlo primio je na početku Mise zornice mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Na kraju Mise zornice okupljeni vjernici palili su svoje svijeće i lampaše na donesenom betlehemskom svjetlu.
 
Brigadir Dubravko Halovanić, voditelji Počasnog karlovačkog voda, objasnio je okupljenima kako je betlehemsko svjetlo mira prvi put došlo u Hrvatsku 1992. godine, a od tada je tomu događaju pokrovitelj Hrvatski sabor. Riječ je o inicijativi koja je započela 1986. godine u Austriji, u sklopu dobrotvorne misije za djecu s poteškoćama, kao i za ljude u potrebi. Ta se inicijativa vrlo brzo proširila u više europskih zemalja, te u Americi. Inicijativu je na božićnu večer 1986. u emisiji austrijske televizije potaknula jedna gledateljica. Ona je u toj emisiji, u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova.
 
Jedan predstavnik austrijskih izviđača na prvu nedjelju došašća svake godine u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo te ga nosi zrakoplovom u Beč i to je jedino otvoreno svjetlo koje smije putovati u zrakoplovu. Nakon slavlja u glavnom austrijskom gradu betlehemsko svjetlo mira izviđači iz uključenih zemalja prenose u svoje zemlje.
 
Naši izviđači i katolički skauti donose ga u zagrebačku katedralu te se potom širi dalje po hrvatskim gradovima i župama, a župljani ga mogu ponijeti u svoje domove i obitelji.
 
- Kao i njegovi prethodnici, sveti Ivan Pavao II. i papa u miru Benedikt XVI., i papa Franjo prima betlehemsko svjetlo mira, kazao je brigadir Halovanić.

Da biste komentirali, prijavite se.